Narkotikan har hittat till nya gallerian

Polis: Förut var det resecentrum, nu är det gallerian
1:45 min

Droganvändandet bland ungdomar i Kristianstad sker både i skolan och på allmän plats. Nu ser polisen att många söker sig till den nybyggda gallerian i centrala staden.

Det finns stor tillgång till droger bland ungdomar i Kristianstad, och de som arbetar med att stoppa drogmissbruket ser att drogerna finns både på skolorna och relativt öppet ute på stan.

– Förut var det på resecentrum, nu är det på den nybyggda gallerian säger Martin Thornell, kontaktpolis i Kristianstad som arbetar med ungdomar och droger.

– Vi ser ett mönster där man använder toaletten för att preparera droger och att man sedan tar sig upp på parkeringsdäck eller vidare ut för att använda det.

Spår av tobaksflagor på offentliga toaletter eller gäng som hänger där ingenting händer, det är två signaler som kan få både polisen och kommunens fältgrupp att titta till lite extra.

Malin Månsson är fältsekreterare och arbetar på stan och i bostadsområden med att stötta ungdomar.

– Vill man röka på hittar man en plats, och man förflyttar sig. Men vi kan säga om att många hänger på en plats en lång tid utan att det egentligen är en plats där något händer, det är saker vi ser på i vårt uppsökande arbete för att hitta de här ungdomarna.

– Är det regnigt kan man märka att gallerian är bra, men är det fint väder kan man lika gärna vara i Tivoliparken, på stranden i Åhus eller på en balkong hemma hos någon, säger Eva Petersson ungdomsbehandlare på Maria Ungdom Nordost.

Att våga prata om narkotika med ungdomar är det råd alla ger. Polis Martin Thornell vill också understryka att det är väldigt bra om man tipsa polisen om misstankar och iakttagelser och att man på så sätt kan hjälpa ungdomarna:

– Det slutar aldrig bra, det finns inga lyckliga narkomaner, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".