Göran Frisk kollar är gåsskrämmare
Gåsskrämmaren Göran Frisk kollar om där finns några gäss i kikaren. Foto: Jennie Wahlgren/ Sveriges Radio

Få skador av gäss på fälten

Gåsskrämmare: Det är inte alls stora skador såhär långt
1:35 min

På lördag ska antalet gäss räknas in av Nordöstra Skånes fågelklubb. Och trots att det är en mild vinter i år, som gör att gässen drar sig från att flyga söderut, har det inte varit stora besvär med skador av grödor på fälten än så länge.

Gåsskrämmaren Göran Frisk har haft mindre att göra i arbetet med att skrämma bort gäss som förstör fälten. Trots en mild vinter har de orsakat ganska få skador.

– Här är lantbrukare som är utsatta för skador, så är det naturligtvis. Men det är inte alls stora skador så här långt, peppar peppar.

Brukar det vara mer problem så här års?

– Absolut brukar det vara så. Det här är väl den lugnaste vintern så här långt på några år.

Vintern är mild i år och det gör att gässen gärna håller sig kvar i Skåne, som är som ett uppdukat smörgåsbord med mycket mat för fåglarna. Men hittills har de inte gjort stora skador på fälten. En förklaring enligt Göran Frisk, är att de stannat kvar på andra orter som också är milda i Sverige. Men också att det varit sparsamt med tjällossning.

– Det stora problemet många gånger på vårvintern är när det kommer tjällossning för då blir det två typer av skador. Dels blir det en trampskada och så blir det betesskada, och det kan ta väldigt illa på fältet.

På ett fält vid Vittskövle utanför Kristianstad står cirka 20 gäss som börjar sortera in sig som par. En sådan liten grupp gör inga skador menar Göran Frisk. Men om det blir stora samlingar som förstör grödorna, kan lantbrukare ta till skrämselmetoder. Som att jaga, sätta ut en traktor som stör mönstret eller skjuta nyårsraketer.

– Det är en stor eloge till lantbrukarna för de tar väldigt mycket tag i detta själva.

Om det behövs mer hjälp med att skrämma bort gässen, tar Göran Frisk till sina knep. Bland annat en maskin som kallas Hulken. Men den har fått jobba mindre i år.

– Så här långt har det varit färre gånger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".