Mötesplats Kristallen i Klippan blir nya samlingsplatsen för herrträffarna
Deltagare, frivilliga och kommunpersonal runt fikabordet på mötesplats Kristallen i centrala Klippan. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

Herrar i mogen ålder får egna träffar

Leif Andersson: Varför ska inte vi ha någonstans att komma till?
6:53 min

Klippans kommun kommer satsa extra på aktiviteter för pensionerade män genom så kallade herrträffar.

Sista lördagen i månaden kan alla som känner igen sig på beskrivningen "man i mogen ålder" komma till mötesplats Kristallen i centrum och delta i en herrträff. Det blir fika och umgänge med andra herrar och tanken är att herrträffarna ska innehålla aktiviteter av olika slag, som männen själva får bestämma.

Två värdar, Leif Andersson och Jörgen Ahnfeldt, finns på plats under träffarna tillsammans med Bernhard Ingelsson från kommunen. De ska se till att alla trivs och fixa det praktiska.

Nästa träff äger rum lördagen den 28 februari kl 14-17 och då blir det visning av en revy i lokalen. På första mötet deltog 17 personer och nu håller man på och planerar för vad man tillsammans ska hitta på i vår.

– Varför ska inte vi karlar ha någonstans att komma till, frågar sig Leif Andersson. Vi spånar lite här, vi kan titta på tv, det är egentligen fantasin som sätter gränser. Vi trivs som sören här, det är helt klart.

Damer har mer att välja på

Bernhard Ingelsson har jobbat på kommunens mötesplatser för äldre i fyra år och började efter ett tag att räkna deltagarna. Snart såg han att herrarna endast utgjorde cirka 20 procent. Herrträffarna fyller ett behov enligt honom.

Ingvar från Ljungbyhed är en av deltagarna. När han var ute på promenad häromdagen var det två män som kom fram och berättade att de är glada över att detta nu görs.

– De tyckte att det var ett mycket bra initiativ att starta herrträffar. Damerna har ju så mycket annat men här finns inget för herrarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".