I Kristianstad har 36 helt nya ledamöter tagit plats i kommunfullmäktigesalen. Foto: Johanna Ravhed/Sveriges Radio
Den nya kommunfullmäktigesalen. Foto: Johanna Ravhed/Sveriges Radio

Rekordmånga nya i fullmäktige

Reporter: Sverigedemokraternas framgångar syns
0:48 min

Det sitter rekordmånga nya ledamöter i kommunfullmäktige runt om i landet efter valet i september. Hos Sverigedemokraterna är nästan åtta av tio ledamöter nya.

Det är tidningen Dagens Samhälle som har gjort en sammanställning av alla ledamöter som valdes in i kommunfullmäktige i höstas. Och aldrig för har så många helt nya ledamöter gått in i fullmäktigesalarna för första gången.

Bland de kommuner som har allra flest helt nya finns Hörby, Klippan och Höganäs, som alla har mer än 60% nya, men också Osby, Östra Göinge och Svalöv hamnar högt med en bra bit över hälften helt nya.

Lägst andel oerfarna kommunfullmäktigeledamöter bland de skånska kommunerna har Örkelljunga, där bara runt tre av tio inte har suttit i fulllmäktige tidigare.

Om man tittar närmare på partierna ser man att Sverigedemokraternas stora framgång i valet syns, så till vida att nästan åtta av tio av partiets fullmäktigeledamöter gör sin första mandatperdiot, men också Miljöpartiet har många nya.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".