Ängeholm gav olagligt stöd när flygplatsen såldes. Foto: Patrik Hekkala/Sveriges Radio
Ängelhollm gav olagligt företagsstöd när flygplatsen såldes. Foto: Patrik Hekkala/Sveriges Radio
nordväst

Ängelholm får kritik för olagligt flygplatsstöd till Peab

Nya välfärden om olagligt stöd till Ängelholms flygplats
1:16 min

Ängelholms kommun vägrar att försöka rätta till det olagliga beslutet att tillsammans med grannkommunerna ha subventionerat Peabs köp av Ängelholms flygplats med 15 mijoner 2010. Trots att förvaltningsrätten två gånger slagit fast att det rör sig om ett otillåtet stöd till ett enskilt företag. Nu kommer det kritik från Tankesmedjan Den Nya Välfärden.

Adam Rydström som är företagsombudsman på Den Nya Välfärden tycker inte att kommunen hanterat saken på ett godtagbart sätt.

- Däremot har politikerna gjort vad de har kunnat för att sopa det under mattan, säger han.

Det var bara Miljöpartiets och Engelholmspartiets representanter som tyckte att Ängelholm skulle försöka rätta till felet när frågan var uppe i kommunstyrelsen i december. Men att resten av politikerna trotsade domstolen och bestämde sig för att stoppa domen i arkivet får inga påföljder.

- Kommunallagen är till för att komma åt kommunala beslut, säger Adam Rydström. Men om man gör som i det här fallet och inte fattar något beslut utan bara lägger domen till handlingarna i protokollet så är det inte mycket man kan göra.

Adam Rydström tycker att lagstiftningen är tandlös och att det borde finnas möjlighet att döma ut böter när en kommun medvetet trotsar domstolen. Han säger att det här är vanligt i hela Sverige och han tror att det kan hända i Ängelholm igen.

- Det betyder ju att privata företag som ligger väl till hos politikerna kan försöka få mer skattepengar i framtiden, säger han. Det öppnar ju för korruption och det undergräver medborgarnas förtroende för de politiker som handhar deras skattepengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".