förslag om nya regler upprör krögarna
Nena Spacic, caféägare i Kristianstad. Foto: Jennie Wahlgren/ Sveriges Radio

Förslag för uteserveringsregler oroar krögare

Caféägare: Våra färger är ju vår image
1:05 min

Ett förslag på riktlinjer för hur uteserveringarna i Kristianstad ska se ut framöver får flera krögare att reagera. Caféägaren Nena Spacics säger att förslaget skulle innebära en halvering av deras uteservering.

– Det är en fråga som vi måste ställa oss, om det är lönt för oss att ändra om hela uteserveringen.

För att göra uteserveringarna tillgänliga och funktionella finns det bland annat med i förslaget att den inte får stå på trädäck och att det måste vara två meter mellan fasaden och stolarna. Men det är också en fråga om estetik och utseendet på serveringarna- ett mer samlat intryck, till exemepel att markiserna ska vara enfärgad i naturvit/beige kulör.

– De snackar om att allting ska se likadant ut, att vi ska ha nya parasoller som ska vara i ljusa färger. Jag tycker de är fel ute. Våra färger är ju vår image, säger Nena Spacic.

Peo Fredholm tror att många krögare är oroliga inför framtiden, för hans restaurang innebär förslaget bland annat en kostnad av att byta markiser och en halvering av uteserveringen.

– Jag förutsätter att man lyssnar på oss och tar till beaktning de åsikterna vi har. Det är jätteviktigt att säga att vi alla vill ha ett levande centrum där alla har tillgänlighet, men då måste alla få en chans att säga sitt.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".