Henrik Möndell, familjehemsrekryterare i Helsingborg
1 av 2
Henrik Möndell, familjehemsrekryterare i Helsingborg. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
Katarina Campell, tidigare familjehemsmamma i Ängelholm
2 av 2
Katarina Campell, tidigare familjehemsmamma i Ängelholm. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
Nordväst

Barn får sitta i månader på jourhem i väntan på en familj

"Det blir en stor oro för de här barnen"
1:45 min

Omhändertagna barn blir sittande på jourhem i månder i väntan på en familj. Den här situationen drabbar barnen hårt och ser likadan ut i de flesta kommuner som vi kontaktat i Nordväst Skåne.

Bristen på familjehem är ett problem som Henrik Möndell, familjehemsrekryterare i Helsingborg tycker är oroande.

- Vi har jourhem där barn ibland blir sittande i månader i väntan på att få komma vidare till en familj.  Det blir en stor oro för de här barnen. De vet att de ska vidare, och det blir kanske svårt att landa i den familj där man bara sitter och väntar, säger han.  

Ja så här ser situationen ut för många kommuner i Nordväst Skåne. Bristen på familjehem är ett stort problem och de som drabbas hårdast av detta är de här barnen, som först blir omhändertagna för att sedan får leva under ovisshet och stress under ibland långa perioder.

Henrik Möndell tror att tidsbrist är en av anledningarna till att vissa drar sig för att ta sig an uppdraget som familjehem. Men han tror också att det finns andra orsaker som till exempel att många har en föreställning om vad det går ut på.

- Man tror att man måste vara en traditionell kärnfamilj och att man ska bo i ett jättestort hus, men så är det inte. Vi rekryterar olika typer av familjer.

En som tagit emot familjehemsbarn under många år och i olilka omgångar är Katarina Campell och hennes familj i Ängelholm. För henne var det en självklarhet att ställa upp, däremot förstår hon att många tvekar, men tror att tvekan bottnar i okunskap.

- Man kanske tror mycket utan att faktiskt veta, och det är väl bra att försöka ta reda på saker och ting. Man kanske tror att det ska bli stora svårigheter eller bråk, och droger och allt vad det kan vara. Men jag tror att om man tar reda på mer så är det inte så skrämmande som man egentligen har tänkt, säger hon.

För hennes egen familj har familjehemsbarnen varit en positiv upplevelse.

- Jag tror att vi blivit starkare, och att man fått en större förståelse för hur bra man faktiskt har det på egen hand.

Josefine Mikaelsdotter i Ängelholm kom i yngre tonåren till ett familjehem där hon bodde under flera år, det förändrade livet för henne. Idag är hon vuxen men hon blir fortfarande röd när hon tänker på vad den familjen betydde.

- De gav mig jättemycket. Jag är evigt tacksam över att de gav mig stabilitet, och då kunde jag ju även fullfölja min skola och våga drömma och kunna ta tag i saker.

Hur hade ditt liv sett ut om du varit kvar i det du var i?

- Jag hade väl blivit mer och mer deprimerad. Jag tror att det hade skadat mig som person...

Familjehemmet blev en räddning för Josefine och där stannade hon i flera år. Idag är hon vuxen och är glad att hon slapp flytta runt mellan familjer i väntan på en som kunde ta emot, en hon kunnde stanna hos så länge som det behövdes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".