CSK Kristianstad.
CSK Kristianstad. Foto: Anna Dahlbeck/Sveriges Radio

Fortsatta överbeläggningar på Centralsjukhuset Kristianstad

Huvudskyddsombud: "Ett högt tryck hela tiden"
1:36 min

Förra året var Centralsjukhuset Kristianstad det skånska sjukhus som i snitt hade flest dagliga överbeläggningar per 100 vårdplatser. Både läkare och facket vittnar om en forsatt tung situation och under de kommande veckorna väntas en ännu högre arbetsbelastning på grund av den årliga influensatoppen.

Malin Tillgren är huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Centralsjukhuset Kristianstad.

– Man är trött på situationen, att man känner att det inte blir någon förbättring. Det är ett högt tryck hela tiden, säger hon.

Malin Tillgren skakar på huvudet när hon beskriver personalens arbetssituation den senaste tiden. Centralsjukhuset Kristianstad hade under förra året i snitt dagligen 2,73 överbeläggningar per 100 vårdplatser.

De kommande veckorna väntas årets influensatopp - något som kommer öka arbetsbelastningen ytterligare. Den fortsatta bristen på sjuksköterskor innebär enligt Malin Tillgren att det är svårt att bemanna upp inför de värsta influensaveckorna.

– Det hade absolut varit önskvärt att man hade bemannat upp. Problemet om vi skulle bemanna upp är att vi skulle behöva gör det med ordinarie personal och jag vet inte hur länge de orkar det, säger Malin Tillgren.

Chefsläkaren Staffan Banke bekräftar att bemmaningssituationen är svår inför vårens influensatopp. Därför handlar åtgärderna enligt honom snarare om att hitta bra rutiner för att ta hand om patienterna på bästa sätt, så att risken för spridning av influensa mellan patienter kan förhindras.

- Vi försöker följa basala hygienrutiner, sprita och tvätta händerna efter patientkontakt och det har stor betydelse när det kommer till smittspridning. Dessutom är det väldigt viktigt att fånga upp symptomen av influensa i ett tidigt stadium så att man kan fördela patienterna när de kommer in till sjukhuset på ett klokt sätt så att man inte lägger influensasjuka patienter tillsammans med andra som inte har smittan, säger Staffan Banke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".