Elpåfösare
Elpåfösare får inte användas på slaktgrisar. De ger djuren en stark stöt för att föra dem framåt. Foto: Livsmedelsverket

Brända grisar trots förbud mot elpåfösare

"Veterinärerna har tittat noggrannare på detta"
1:04 min

I början av året levererades flera grisar med tydliga brännskador till Scans slakteri i Kristianstad. En besiktning visade att brännmärkena kom från så kallade elpåfösare. Enligt djurskyddsinspektören Mattias Gårdlund finns dock inga tecken på en ökning i användandet av verktyget.

Under den senaste tiden har det kommit in flera rapporter om att slaktgrisar fått brännmärken av så kallade elpåfösare. Elpåfösarna används vanligtvis för att förflytta djuren i samband med lastning. Enligt Mattias Gårdlund kan smärtan liknas vid att få en stöt från ett elstängsel.

– Vi har väl alla varit vid ett sommarbete där det finns elstängsel och råkat lägga handen på stängslet och den impulsen man får där gör ju väldigt ont. Så det är väl lite så man kan göra liknelsen, säger Mattias Gårdlund.

Det är förbjudet att använda elpåfösare mer än enstaka gånger och på andra djur än nötkreatur över 24 månader eller vuxna svin som väger mer än 130 kilo. Men eftersom slaktsvin vanligtvis väger runt 120 kilo är det alltså inte tillåtet att utsätta dem för elpåfösare.

Djurskyddsinspektören Mattias Gårdlund tror att den senaste tidens rapporter om användningen av elpåfösare främst handlar om att kontrollerna har blivit bättre.

– Veterinärerna har blivit mer varse om det här och därigenom har man funnit fler ärenden. Jag tror inte att man använder det mer i dag utan snarare mindre. Däremot har vi kontrollmyndigheter blivit mer observanta, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".