Det blir tomt i A-salen i Folkets Hus i Helsingborg. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Det blir tomt i A-salen i Folkets Hus i Helsingborg när Salongen inte får ekonomiskt stöd. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Nordväst

Spiken i kistan för kulturföreningen Salongen i Helsingborg

Konstnärliga ledaren: Jätteledsamt för stan
1:18 min

Förenignen Salongen får inget stöd från Helsingborgs stad och därför blir det ingen fortsättning på kulturhusverksamheten i Folkets Hus A-sal i Helsingborg. Kulturnämndens ordföranden säger att man kanske kan införa den typ av verksamhetbidrag som Salongen sökt på längre sikt. Men på kort sikt blir det inga pengar.

- Jag tycker att det är ett jättetråkigt besked och jätteledsamt för oss som har jobbat med detta under två år, säger Jeanette Sollén som är konstnärlig ledare för Salongen. Men också tråkigt för stan. För jag vi har visat vad det gör om man satsar lite på fri kultur.

Salongen har haft över 150 olika kulturarrangemang sen hösten 2013. Både i egen regi och i samarbete med andra. Konserter, teaterföreställningar, danskävllar med storband, stödkonserter och samarbeten med gymnasieskolor för att ta några exempel.

- Så det är en ganska stor bredd på aktiviteter som försvinner åtminstone i vår regi, säger Jeanette Sollén.

Hon är också orolig för att A-salen i Folkets Hus försvinner som kulturlokal. ABF som äger huset är på väg att sälja eftersom det går med förlust, och det har blivit akut i och med att man mister hyresintäkterna från Salongen.

Samtidigt hoppas Jeanette Sollén att det som händer i alla fall ska blåsa liv i kulturdebatten i Helsingborg.

- Man kan ju hoppas att detta blir en startsignal för en kulturpolitisk diskussion huruvida man ska satsa på fri kultur i Helsingborg eller inte. Jag har saknat den på politisk nivå, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".