Foto: Bertil Ericson/TT samt Drago Prvulovic/TT.
Foto: Bertil Ericson/TT samt Drago Prvulovic/TT.

Lars Vilks egna ord om attentatet

"Det är ju en overklighetskänsla"
6:48 min

Den skånske kontroversielle konstnären Lars Vilks tros ha varit målet för attacken mot yttrandefrihetsseminariet i Köpenhamn i går kväll. Nu berättar han om dramatiken för Ekot.

– Det är ju en overklighetskänsla. Vad är det som pågår? Jag är ju inte så van vid att höra gevärssalvor alltså, det är ju så konstiga ljud. Men sedan föstod jag ju att det var någon som sköt. Det var en rätt besynnerlig känsla, säger Vilks.

Vad gjorde du då?

– Jag gjorde ingenting, för jag hann ju inte göra någonting. De ryckte mig direkt, mycket bryskt slängs man in i ett utrymme där och då ska det gå undan. Under några minuter började man fundera på om det skulle börja vissla kulor omkring en.

Så blev dock aldrig fallet för konstnären som alltså var under beskydd när attacken mot kulturcentret Krudttønden ägde rum i går kväll.

Lars Vilks berättar vidare hur han slängdes in i ett separat rum. Dörren stängdes och Vilks kunde då snabbt kunde konstatera att han var omgiven av säkerhetspersonal med dragna vapen.

– I det ögonblicket förstod jag ju att det egentligen var klart, för min del, säger han.

Var det en överraskning att det här kunde ske?

– Inte när jag tänker efter. Men det är ändå så att jag trots allt är runt på ganska många ställen och det händer aldrig något. Man tänker sig inte att det ska kunna hända något. När det händer blir alla tagna på sängen, säger Lars Vilks.

Så bevakningen hade kunnat vara bättre?

– Nja, det är ju alltid lätt att säga i efterhand. Kritiken som kan komma fram är att efter Charlie Hebdo kanske man skulle vara lite vaken. Om det är något vi lärt oss är det att sådana dåd kan inspirera och jag skulle tro att det var en inspirationen från det hållet i Köpenhamn.

Är du säker på att det var riktat mot dig?

– Nej, det kan jag ju inte vara. Det är bara det att jag är väl toppkandidaten. Men jag lämnar gärna min plats till någon annan, om det finns någon som är hetare.

Hur påverkar det här dig, att det händer en sådan här sak?

– Personligen påverkar det väl inte speciellt, men det blir praktiska omständigheter med höjd säkerhet. Det är lite besvärligare.

En person dog och ett par blev skadade.

– Man ska inte låta mördare gå lösa. Det är ju en sak som jag tror många är överens om. Ännu värre blir det ju om dessa mördare vill förhandla om yttrandefrihet och demokrati med hjälp av vapen.

– Då hjälper det ju liksom inte att peka på att "jag sköt ihjäl den här figuren, ska ni ändra på lagarna nu? Jag skjuter ihjäl en till om ni inte gör det". Vi kommer inte att räkna på sådana skador, det gör man inte om man har en demokratisk inställning. Vi kommer att sätta stopp för mördarna. De ska in bakom lås och bom, det är bara så, säger Lars Vilks.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".