Jehoshua Kaufman, nyvald ordförande för judiska församlingen i Malmö. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Jehoshua Kaufman. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio

Stor oro hos skånska judar idag

Judiska församlingen: "Polisnärvaron ger trygghet"
3:53 min

Polisen har ställt ut en husbil utanför synagogan i Malmö för att öka säkerheten för församlingen. Efter attentatet i Köpenhamn i lördags kväll då en vakt dödades utanför synagogan efterlyser den judiska församlingen i Malmö nu att samhället tar hotet mot judar på allvar.

Polisen har ställt ut en husbil utanför synagogan i Malmö för att öka säkerheten för församlingen. Efter attentatet i Köpenhamn i lördags kväll då en vakt dödades utanför synagogan efterlyser den judiska församlingen i Malmö nu att samhället tar hotet mot judar på allvar.

– Attentatet i Köpenhamn har chockat oss djupt. Det som oroar oss förutom det som hänt är att vi också finns i liknande sammanhang, säger Jehoshua Kaufman som är den judiska församlingens ordförande.

Polisbilen som står utanför synagogan i centrala Malmö ger Jehoshua Kaufman dubbla känslor. Dels är det en påminnelse om hotbilden som finns mot judar i Sverige idag men samtidigt skänker det en trygghet som församlingen efterlyst vid många tillfällen tidigare.

– Vi har önskat polisens närvaro i många olika sammanhang där vi samlas så vi tycker att det här känns bra, säger Jehoshua Kaufman som är den judiska församlingens ordförande.

Polisen valde igår att öka synligheten, inte bara vid synagogen i Malmö utan också i Helsingborg.

– Vi hade också möten, bland annat med judiska församlingen. Allt för att visa att vi tar detta på största allvar, säger Ewa-Gun Westford vid skånepolisen.

Polisen i Skåne sammarbetar nu med den danska polisen och hade under gårdagen en sambandslänk med danskarna för att se om de kunde hjälpa till på något sätt i den utredning som pågår där. Ewa-Gun Westford, tycker att skåningarna ska kunna känna sig säkra och säger att man kommer att fortsätta ha ökad närvaro vid tillexempel synagogan i Malmö.

– Vi kommer också att fortsätta vår dialog med de religiösa samfunden så att vi kan gå dem till mötes, säger hon.

Under många år har hotbilden mot den judiska församlingen i Malmö uppmärksammats på olika sätt ändå känner den församlingen inte att samhället riktigt tagit problematiken på allvar.

– Precis när det änder saker så är kommunen intresserade av att ta tag i problemen men vi vill ju se en långsiktig lösning. Vi är inte tränade för att hantera den här situationen och det vill vi inte vara heller. Vi vill kunna leva i det här landet och utöva vår religion. Och det vill vi göra utan att hela tiden känna rädsla för vår säkerhet, säger Jehoshua Kaufman från judiska församlingen i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".