Feministiskt initiativ homeparty
Gudrun Schyman berättar om maktstrukturer under homepartyt med Fi. Foto: Mattias Lundvall/Sveriges radio

Schymans nya titel: partiledare

Schyman: Jag har varit talesperson tidigare, men vi har bytt titel
1:23 min

Simrishamnspolitikern Gudrun Schyman blev igår vald till partiledare för Feministiskt Initiativ. Men den nya titeln kommer inte att påverka hennes uppdrag, varken inom partiet eller på kommunal nivå.

Sedan 2013 är Gudrun Schyman talesperson för Feministiskt Initiativ. Den första vändan på den posten satt hon redan mellan 2005 och 2011 och det var efter det hon uttryckte att hon inte ville bli partiledare för partiet, då hon hellre såg att det kom fram någon ny.

- Det var för ganska många år sedan som jag under en kongressperiod inte var talesperson utan satt i partistyrelsen. Men sedan återgick jag för vi behövde trappa upp politiken. Vi hade två stora val framför oss och då var det bra att jag stod i ledningen, säger hon.

Och att Schyman i helgen blev omvald under ny titel kommer inte heller att påverka hennes kommunuppdrag i simrishamn.

- De är desamma. Jag sitter i kommunfullmäktige i Simrishamn och jag är väldigt aktiv i det lokalpolitiska arbetet och det kommer jag att fortsätta vara.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".