Samlingsbild med de nya sedlarna. 500-kronorssedeln med Birgit Nilsson i centrum
1 av 4
Samlingsbild med de nya sedlarna. 500-kronorssedeln med Birgit Nilsson i centrum. Foto: Riksbanken
Stefan Ingves
2 av 4
Nästan 800 kronor i kontanter ligger i varje svenskt hem, utan att användas, har Riksbanken räknat ut. Riksbankschef Stefan Ingves uppmanar nu svenskarna att använda upp mynten, innan de blir ogiltiga 2017.Foto: Åsa Rönnqvist/SR
Foto: Åsa Rönnqvist/SR
3 av 4
Foto: Åsa Rönnqvist/SR
Foto: Åsa Rönnqvist/SR
4 av 4
Foto: Åsa Rönnqvist/SR

Så blev La Nilsson sedeln

"Mynten blir ju ogiltiga efter 2017"
1:52 min

Snart ser våra pengar helt annorlunda ut. Alla sedlar får nya kända ansikten. PÅ femhundrakronors sedeln hittar vi vår skånska operadiva Birgit Nilsson.

I höst börjar Riksbanken det stora utbytet av alla sedlar och mynt i landet och 2017 ska bytet vara helt klart. Det blir också några nya valörer.

– Sedlarna tar oss med på en spännande kulturresa från Birgit Nilsson och Öresundsbron i söder till Dag Hammarsköld och Treriksröset i norr", säger Stefan Ingves.

Sveriges nya sedlar och mynt visades upp av Riksbanken på måndagsmorgonen. Det är nya ansikten med kända kulturpersonligheter som pryder de nya sedlarna. Birgit Nilsson förgyller den nya 500-sedeln och Astrid Lindgren tjugan. Evert Taube - femtiokronor, Greta Garbo - hundrakronor, Ingmar Bergman - den nya tvåhundrakronors sedeln och dessutom Dag Hammarskjöld - tusenkronors sedeln.

Mårten Gomer, sedelteknisk expert på Riksbanken, visade upp de nya mynten:

– Den stora skillnaden är att de är mycket mindre och lättare. En- och tvåkronan är gjort av kopparpläterat stål, så det är i princip ett stålmynt som det är ett tunt skikt koppar på.

De nya mynten skramlar inte alls som de gamla, för de väger bara hälften så mycket. Tvåkronan kommer som en nygammal valör. Det blir också en tvåhundring bland sedlarna som pryds av svenska kulturpersonligheter, till exempel Astrid Lindgren och Pippi Långstrump på tjugan.

Alla mynt utom tian byts ut, och alla sedlar. Totalt räknar Riksbanken med att pengautbytet kostar 150 miljoner kronor, bland annat görs en stor informationsinsats.

Men själva pengarna blir inte dyrare att tillverka, trots nya säkerhetsdetaljer på sedlarna, detaljer som skiftar mellan guld och grönt när man vickar på sedeln.  

– Vi gör ju sedlarna något mindre nu, och det gör att det faktiskt inte blir dyrare, utan det blir samma pris ungefär att producera de här nya sedlarna som de gamla, trots att vi höjer säkerheten, säger Christina Wejshammar, chef för avdelningen för betalningssystem och kontanter.

Redan 2017 ska de gamla kontanterna vara utfasade och Riksbanken uppmanar svenskarna att redan nu börja rota fram alla myntgömmor och använda pengarna. I snitt 779 kronor ligger mest och skräpar i varje hushåll, har Riksbanken räknat ut. Beloppet låter kanske stort, men ryms i en stor glasburk, som riksbankschef Stefan Ingves visade upp.

– De mynten blir ju ogiltiga efter 2017 och därför är vår uppmaning nu att man tömmer syltburken och handlar för pengarna så att de gamla mynten kommer in, sade Stefan Ingves.

Är det också ett led i Riksbankens vilja att få upp inflationen?

– Ja det är inget fel om man man köper grejer för då stiger också inflationen, så i det här avseendet är liksom åt samma håll som penningpolitiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".