Unga rörelsehindrade glöms bort bland sportlovsaktiviteter
Elin Bengtsson är ordförande i förbundet "Unga rörelsehindrade i Skåne". Foto: Jennie Wahlgren/ Sveriges Radio

Unga med funktionsnedsättning glöms bort

Elin Bengtsson: Man vänder sig till de aktiviteter som man vet är tillgängliga
1:29 min

Unga med funktionsnedsättning glöms bort när det informeras om sportlovsaktiviteter på kommunernas hemsidor, det visar en undersökning som omsorgsföretaget Humana har gjort. Förbundet "Unga rörelsehindrade Skåne" menar att det kan leda till att många stannar hemma.

Elin Bengtsson som är ordförande i "Unga rörelsehindrade Skåne" säger att det är viktigt att det står om sportlovsaktiviteterna är tillgänglighetsanpassade eller inte.

– Mycket av det här att vara på sportlovsaktiviteter kan vara att man kan få ett intresse för framtiden, man kan få nya kontakter och ett vidgat kontaktnät.

Under sportloven annonseras det om alltifrån bowling till skridskor och bad för lovlediga barn. Men bara två av 13 kommuner i nordöstra Skåne informerar på sin hemsida om sportlovsaktiviteterna är tillgänglighetsanpassade. Det är Kristianstad och det är Klippan i viss mån, visar undersökningen som Humana gjort.

Arne Grau Amnér är kultur- och fritidschef i Osby kommun, där har man inte informerat om tillgänglighetsanpassade aktiviteter.

– Det är naturligtvis sådant man borde ha med och man borde analysera all verksamhet som vi har ute på vår hemsida om den är tillgänglighetsanpassad eller inte. Där är ett förbättringsområde, där har vi inte tänkt till.

Arne Grau Amnér säger att det bottnar i att mycket av den informationen som ligger på hemsidan är en sammanställning av framförallt föreningars verksamhet.

Om man ser till hela Skåne sticker Ystad ut på ett positivt sätt enligt Humanas undersökning. Varje sportlovsaktivitet har en beskrivning huruvida den är tillgänglig eller inte. Det borde gälla alla aktiviteter överallt, tycker Elin Bengtsson från "Unga rörelsehindrade Skåne".

– Man vänder sig till de aktiviterna som man vet är tillgängliga i första hand. Det blir ju även en bredd för klubbarna, eller vad det nu än är för aktiviteter. Att kunna erbjuda för både funktionsnedsatta och icke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".