Anders Magnusson, Per Nilsson, studiecirkel om rumäninen, hässleholm
Anders Magnusson och Per Nilsson. Foto: Marcus Karlsson/Sverige Radio

Många vill diskutera tiggarnas situation

Magnusson: Vi vill tillsammans försöka finna hur vi ska förhålla oss
1:42 min

Vilka är romerna, hur ser deras situation ut i rumänien och vad är det som gör Sverige så lockande? Anders Magnusson och Per Nilsson från Hässleholm kände ett behov av att prata om situationen för kommunens tiggare och startade därför en studiecirkel om Rumänien.

I söndags hölls den första träffen av tre i Västerkyrkan i Hässleholm. Ett trettiotal personer slöt upp för att lyssna på föredragen och ta del av samtalen om rumäniens historia och den romska kulturen.

- Jag tror att det här fyller en funktion. Vi är inga experter och vi har inga tydliga svar på de frågor vi ställer. Vi vill diskutera och tillsammans försöka finna hur vi ska förhålla oss och se om vi kan bidra på något sätt och hjälpa till, säger Anders Magnusson.

Bara några hundra meter från västerkyrkan ligger tiggarnas provosoriska skjul uppbyggda av träbitar, pappskivor och presenningar. Efter studiecirkeln var de 22 rumänerna som bor där inbjudna för att fortsätta diskussionerna.

- Dom var väldigt måna om att berätta om sin situation och berätta om vad de skulle vilja ha och vilka förändringar de vill se i situationen här i Hässleholm, säger Per Nilsson.

En av de frågorna som togs upp då var deras bostadssituation, och nu har alltså kommunens tagit fram ett förslag som innebär att de ska erbjudas tillfällig övernattning i enklare friggerbodar i ett mer avskiljt industriområde. Imorgon ska kommunstyrelsens arbetsutskott ta ställning till förslaget och om det går igenom kan flytten påbörjas omedelbart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".