Större vattensalamandern (Triturus cristatus) stoppar lyxhusbygge. Foto: Wikimedia Commons
Större vattensalamandern (Triturus cristatus) stoppar lyxhusbygge. Foto: Wikimedia Commons

Större vattensalamandern bestämmer byggplaner

Större vattensalamander avgör byggplaner vid Norrvikens Trädgårdar
1:11 min

Mark- och miljödomstolen slår nu fast i en dom att området runt Norrvikens Trädgårdar i Båstad är boplats för vattenödlan större vattensalamander.

Det som det hela handlar om är om byggentrepenören NTAB ska bygga nio femvåningshus vid Norrvikens Trädgårdar eller inte.

Första spadtaget tog man redan 2011, men när länsstyrelsen fick veta att större vattensalamander fanns i området stoppades bygget.

Senare gav länsstyrelseb dispens för först tre av husen och sedan de övriga sex, men då överklagade Norrvikens Trädgårdssällskap och fick rätt. Det går inte att bevilja dispens från artskyddsförordningen hur som helst och länsstyrelsen fick upphäva dispensen för sex av husen.

Norrvikens Trädgårdssällskap överklagade igen och villa ha dispensen för samtliga hus upphävd och byggaren NTAB överklagade också eftersom man inte trodde på att större vattensalamandern fanns i området.

Nu slår alltså Mark- och miljödomstolen fast att området är boplats för den omstridda vattenödlan och att det inte behövs dispens för det ena området där husen ska byggas medan det är omöjligt att bevilja dispens för det andra området.

Sannolikt blir även denna dom överklagad och frågan får avgöras i högre instans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".