Angeline och Elvira på Frostaskolan i Hörby träffade polisen Joel. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
1 av 2
Angeline och Elvira på Frostaskolan i Hörby träffade polisen Joel. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Josefin Sandell, polisen Joel och Annika Svensson. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
2 av 2
Josefin Sandell, polisen Joel och Annika Svensson. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio

Polisfilm mot mobbning visas i skolan

Elev: "Man blev lite ledsen för vad som hände med pojken"
3:03 min

Alla tredjeklassare i Höör, Hörby och Eslöv ska få besök av polisen i ett projekt mot mobbning. Utgångspunkten är den nya film som poliser i Ringsjöbygden gjort, med titeln Jag är din kompis.

Elvira och Angeline går i klass 3A på Frostaskolan i Hörby. De fick nyligen besök av polisen Joel som visade filmen. En bra kompis är snäll och gör snälla saker, är hjälpsam och tröstar och säger "vill du vara med", enligt dem.

Stod bakom Youtubehit

För ett par år sedan blev filmen "Kör i säker style" en hit på Youtube, bakom stod några poliser från Ringsjöbygden som ville få oss att köra säkert. Filmen fick senare dras in av rättighetsskäl, men i slutet av förra året var poliserna tillbaka, nu med filmen Jag är din kompis. Filmen ska nu visas för alla tredjeklassare i Höör, Hörby och Eslöv och huvudsyftet är att barn ska tänka till över hur en bra kompis är, enligt Joel som är en av poliserna bakom filmen och projektet.

– Vi har sagt hela tiden att om bara en liten kille eller en liten tjej mår bättre av allt det jobb vi gör så är det vunnet jättemycket och det är det som är huvudmålet egentligen, säger han.

Uppskattas av barnen

Vad är mobbning, vad kan man göra åt det och hur är man en bra kompis? Det är frågor som ställs i polisernas film och som diskuteras när filmen visas för klass 3 A på Frostaskolan i Hörby. Polisen Joel besöker klassen tillsammans med Josefin Sandell och Annika Svensson från socialförvaltningens projekt Hestia, som också står bakom projektet. Elvira och Angeline, två av eleverna i klassen, tyckte så här om filmen och diskussionen efteråt.

– Bra, man lärde sig jättemycket.

Vad lärde ni er?

– Att vara en bra kompis och vad man inte ska göra och sådana saker.

– Hur man ställer upp för någon när de blir mobbad.

Vad tyckte ni om filmen?

– Bra, man fick lära sig mycket.

– Också bra, men man blev kanske lite ledsen för det som hände med pojken.

Polisen Joel säger att de försökt göra budskapet i filmen enkelt och tydligt, vad mobbning är och vad som inte är okej att göra mot sina kompisar.

– Har de sett filmen och ser något liknande på rasten kan de reflektera över det och tänka, just det, det där är inte okej att göra. Och sedan pratar vi lite grann kring vad man ska göra om man ser någon som är taskig mot någon annan eller mobbas och att man reflekterar själv om hur är man en bra kompis och hur uppträder man, säger han.

Tillsammans med socialförvaltningen

I Hörby kommun är Jag är din kompis del av ett pågående större antimobbningsarbete och Josefin Sandell tycker det är bra att kunna åka ut i skolorna tillsammans med polisen.

– Eftersom socialförvaltningen och polisen i Hörby samarbetar väldigt mycket redan på olika plan, att vi kan stå enade i den här frågan kring mobbning och att vi visar oss tillsammans ute, säger Josefin Sandell, som jobbar med projekt Hestia på socialförvaltningen i Hörby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".