Gitte Wille, kulturchef, Region Skåne Foto: David Richter/Sveriges Radio
Gitte Wille, kulturchef, Region Skåne Foto: David Richter/Sveriges Radio

Orkester får bidrag till musiker som inte finns

Trots mer pengar - inte fler musiker
4:45 min

Region Skåne har under 10 år betalat ut miljontals kronor till Malmö symfoniorkester för att orkestern ska byggas ut med 10 musiker. MSO har tagit emot pengarna, men fler musiker har det inte blivit. Nu anställer man istället chefer till bolaget.

Överenskommelsen skrevs redan 2005 och gick ut på att Region Skåne och orkesterns ägare Malmö stad skulle skjuta till lika mycket pengar var, för att orkestern skulle kunna byggas ut med 10 tjänster.  

Genom åren har bolaget hävdat att man har dålig ekonomi och därför inte har råd att anställa fler. Och idag är man lika många som man var före den planerade utbyggnaden, 87 musiker.

"Anslagen har ätis upp"

Sedan överenskommelsen gjordes har bolaget både fått ett nytt konserthus, utökat uppdrag och ännu mer i anslag från sin ägare, Malmö stad. Fler musiker har det dock inte blivit. Och nu hävdar vd Jesper Larsson dessutom att Region Skånes bidrag är borta.

– När man gjorde överenskommelsen för tio år sedan fastlade man en summa pengar, sedan har man inte räknat upp anslagen lika mycket som pris- och löneökningarna. Så summan har urholkats så är i princip kvar på samma nivå som det var för tio år sedan, säger Jesper Larsson.

Men hur kan du påstå att ni inte har råd när ni anställer tre nya chefer just nu och dessutom fått ett nytt konserthus som mångdubblat hyran?

– Vi ökar ju personalstyrkan väsentligt vid sidan av orkestern för att klara de det tre nya verksamhetsbenen, men organisationen byggs ju om för att klara det nya ägardirektivet, säger Jesper Larsson.

"Äpplen och päron"

Men att Region Skånes pengar skulle vara uppätna av inflationen är ett argument som Region Skånes kulturchef Gitte Wille inte köper.

– Det är ju äpplen och päron. En sak är löne- och prisuppräkningarna, en annan överenskommelsen som går på numerären, antalet anställda. Inställningen från Region Skåne är såklart att har man en överenskommelse så ska den uppfyllas.

Tanken var att utbyggnaden av orkestern skulle vara färdig 2010. Men det var den inte. Sedan dess har Region Skåne fortsatt betala för musiker som inte finns, knappt 2,3 miljoner per år. Totalt sett har regionen genom åren betalat ut 15-20 miljoner för utökningen.

Utökat uppdrag

I år flyttar orkestern till det nya konserthuset och bolaget byter namn till Malmö live konserthus. Den nya verksamheten får utökat uppdrag och ska även syssla med andra saker än symfonisk musik. Men man får också, som sagt, mer i stöd, 17 miljoner till, av sin ägare Malmö stad. Men de pengarna är inte avsedda för utökning av orkestern.

– Nej det finns inga nya pengar för att utöka orkestern, men det finns nya pengar för att svara för det nya ägardirektivet.

Men det kan väl vara att utöka orkestern, det står väl inte att man inte får anställa musiker?
– Men det står att vi ska uppfylla ägardirektivet som har fyra olika ben som vi ska svara emot.

Men det är väl vd:s uppgift att bedöma vad som ska göras och det finns ju en överenskommelse i grunden som talar om att bygga ut till 97 musiker. Då är det väl det du ska göra?
– Jag uppfattar det inte så. Jag uppfattar att ägardirektiven säger vad jag ska göra. Det tolkar jag genom den budget som är lagd. Och det är att orkestern har en budgetram som mer eller mindre ligger på samma nivå som 2014.

Hur ska man se på avtalet då?
-- Avtalet är skrivet utifrån en viss uppräkning av bidrag. Men som jag sade har uppräkningen inte motsvarats av pris och löneökningen så pengarna har försvunnit i inflationen och finns inte kvar. Så på det viset kan man inte honorera avtalet som det ser ut nu, säger Jesper Larsson, vd, Malmö live konserthus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".