Politikerna vill inte kommentera det olagliga stödet till Ängelholms flygplats.Foto: Patrik Hekkala/Sveriges Radio
Politikerna vill inte kommentera det olagliga stödet till Ängelholms flygplats. Foto: Patrik Hekkala/Sveriges Radio

Politiker i Ängelholm tiger om olagligt flygplatsstöd

Politiker vill inte kommentera olagligt flygplatsstöd i Ängelholm
1:30 min

Ängelholms kommun gav ett olagligt ekonomiskt stöd till Peab när bolaget köpte Ängelholms flygplats 2010. Det har Förvaltningsrätten slagit fast två gånger och domstolen har krävt att kommunen ska försöka rätta till felet. Men poltikerna stoppade den senaste domen i arkivet utan att försöka och vill inte kommentera saken.

Ängelholm och grannkommunerna skrev av ett lån på 15 miljoner kronor när Peab köpte flygplatsen. Det var ett lagbrott eftersom en kommun inte får stödja ett enskilt företag.

Men när frågan senast var uppe i kommunstyrelsen i december var det bara Engelholmspartiet och Miljöpartiet som ville försöka rätta till felet. Resten av politikerna lade domen till handlingarna utan att fatta något beslut.

- Det är ju väldigt provocerande när man inte ens försöker utan bara rycker på axlarna, säger miljöpartisten Karl-Otto Rosenqvist. Signalerna till medborgarna är ju att om ni får ett domslut emot er så behöver ni inte ta allvarligt på det.

Den stora majoriteten i kommunstyrelsen struntade alltså i Förvaltningsrättens dom. Men det har inte gått att få reda på varför.

Moderaten Robin Holmberg var ordförande i kommunstyrelsen när beslutet togs. Han har bara svarat via e-post att han är förvånad vöver att vi tagit upp saken nu eftersom beslutet togs i december.

Socialdemokraten Lars Nyander som var med på mötet i december och är ordförande i kommunstyrelsen i dag har valt att inte svara alls.

Övriga politiker som var med på mötet i december har ockspå fått frågan via e-post. Den ende som hört av sig är en moderatpolitiker som svarat ingen kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".