Apotekaren Mona Fata står vid hyllorna med paracetamol. Foto: Edina Hrustic/Sveriges Radio
Apotekaren Mona Fata står vid hyllorna med paracetamol. Foto: Edina Hrustic/Sveriges Radio

Paracetamolförgiftningar ökar med 40 procent

Hör om varför paracetamol inte bör säljas i vanliga butiker
3:53 min

Efter sommaren kan det bli förbjudet att sälja paracetamol som Alvedon och Panodil i tablettform utanför Apoteket. Antalet förgiftningsfall har nämligen ökat med 40 procent sedan tabletterna släpptes till försäljning i butiker, enligt en studie från Läkemedelsverket.

Det är en lugn förmiddag på apoteket. Kunderna som kommer dit sträcker sig direkt efter värktabletterna med paracetamol. 

– Det används till feber och huvudvärk, det är lätt smärtstillande medicin, säger apotekaren Mona Fata.

Lömskt

På en av hyllorna finns tabletter med olika namn, men som alla innehåller just ämnet paracetamol. Alvedon, Pamol, Panodil och Pnix hör till samma så kallade familj. Paracetamol är ett ämne som är lömskt på så sätt att det vid normala doser är ett bra läkemedel just för att det ger få biverkningar. Men vid för höga doser blir det till och med dödligt. Vid en för hög dos klarar leverns enzym inte av att bryta ner paracetamolet.

– Det är bra för kroppen men en hög dos påverkar levern. Kombinerar man det med alkohol är det livsfarligt, säger Mona Fata.

Förgiftningsfallen ökar

Sedan det blev lagligt att sälja i vanliga livsmedelsbutiker år 2009 har antalet förgiftningsfall i Sverige ökat markant. Läkemedelsverket som gjort studien visar att 1 500 personer blev förgiftade av paracetamol år 2013, vilket är en ökning på 40 procent.

– Huvuddelen av förgiftningarna är medvetna självskadehandlingar. Man tar medvetet en hög dos för att skada sig själv, säger Rolf Gedeborg, läkare på Läkemedelsverket.

Slutsatsen utifrån studien är att det finns ett samband mellan ökningen och att värktabletterna blev mer tillgängliga.

– Det här sammanfaller tydligt tidsmässigt med ändringen hur man får sälja paracetamol utanför apotek, säger Rolf Gedeborg.

Utifrån studien, vad föreslår ni?
– De vanliga tabletterna ska inte gå i köpa vanliga affärer, utan bara på apotek.

Åsikter går isär

Om förbudet går igenom börjar det gälla från och med den förste september. Då kan paracetamol i vanlig tablettform försvinna, men brustabletter och andra lösningar kommer finnas kvar. På apoteket i Malmö har kunderna Marianne Högberg och Christian Rosenfeldt olika åsikter kring ett förbud förbudet.

– Vill man ha Alvedon kan man gå till apoteket. Jag tänker att det ger tillfällen till unga flickor att ta det i ett annat syfte. Det är väldigt lättillgänligt. Jag vet en ung flicka som tog 24 alvedon, och det var på håret att hon överlevde, säger Marianne Högberg.

– Det är bra att det går att få tag på överallt, men det kanske är skadligt i längden.

Tror du att ett förbud skulle hjälpa?
– Nej, då går man till apoteket ju så det kvittar, säger Christian Rosenfeldt.

Max två paket

Apotekaren Mona Fata berättar dock att i hennes apotek får kunder köpa max två paket paracetamol åt gången. Vill de köpa fler är hon noga med att ge råd eller fråga om de behöver hjälp och information kring hur de ska ta läkemedlen. Enligt henne ska man ta max fyra tabletter om dagen.

– Först och främst måste det förbjudas i butiker. Det säljs som mat och kunden kanske inte har information om tabletten, säger Mona Fata.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".