Folkökning i Sverige åren 1900–2014
Folkökning i Sverige åren 1900–2014. Grafik: Statistiska centralbyrån.

Skåne växer - men Simrishamn fortsätter minska

Marcus Karlsson sammanfattar statistiken
1:01 min

Under förra året blev Skåne 14 839 personer rikare. Enda skånska kommunen som minskade var Simrishamn.

För första gången någonsin ökade Sveriges befolkning med över 100 000 personer under ett enskilt år. Det främsta skälet till det är en rekordhög invandring, men det har också fötts fler än vad som dött. Det visar Statistiska centralbyråns årliga befolkningsstatistik för 2014.

Trenden att männen ökar mer än kvinnorna håller i sig och är tydlig även i Skåne och enligt SCB:s beräkningar förväntas männen i mitten av mars i år för första gången bli fler än kvinnorna.

I Norra och östra Skåne är det i vanlig ordning Kristianstad som ökat mest, med över 800 personer. Även Hässleholm ökar, och där kan man se ett tydligt trendbrott. Under 2012 minskade befolkningen där med en person, medan kommunen under förra året växte med 338 stycken.

Även Östra Göinge, Osby och Tomelilla har ökat mycket jämfört med tidigare år.

En av få kommuner i södra Sverige och den enda i Skåne som minskat är Simrishamn. Där går man minus i befolkningsförändringen för femte året i rad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".