Diana Olsson, ny kommundirektör i Simrishamns kommun.
1 av 2
Diana Olsson, ny kommundirektör i Simrishamns kommun. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Kommunalråd Karl-Erik Olsson (S) i Simrishamn. Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio
2 av 2
Kommunalråd Karl-Erik Olsson (S) i Simrishamn. Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio

Vill få anställningsbara personer redan dag ett

Kommunalråd: Inom en snar framtid så står vi inför arbetskraftsbrist
1:12 min

Simrishamns kommun vill starta en ny typ av arbetsmarknadsprojekt för asylsökande tillsammans med Arbetsförmedlingen och Migrationsverket.

Det behövs ett nytt tänkande och samarbete mellan parterna och kanske även ideella organisationer, säger Diana Olsson, kommundirektör i Simrishamn, som leder den arbetsgrupp som nu ska utreda frågan:

- Nytt är ju att vi redan från dag ett, i princip, vill se till att vi får anställningsbara personer som när man sedan får sitt uppehållstillstånd kan gå ut i en anställning.

Tanken väcktes i höstas och i veckan möttes representanter från Simrishamns kommun, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen för att börja prata om ett eventuellt projekt.

Om en månad ska arbetsgruppen komma med en första rapport kring möjligheten att starta projektet.

Asylsökande får idag ofta vänta många månader innan de får besked om uppehållstillstånd, tid som skulle kunna användas till förberedelse för arbetsmarknaden, till exempel genom kartläggning av yrkeserfarenhet och utbildningsbehov, så att de som får uppehållstillstånd sen snabbare kan få jobb. Idag begränsar olika regler möjligheterna till detta.

- Det är väldigt styrt, och det är därför denna arbetsgruppen kommer till, det är för att vi ska titta på finns det andra möjligheter, kan vi göra på ett annat sätt,

Karl-Erik Olsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Simrishamn, menar att en vinst med arbetsmarknadsprojektet skulle kunna vara att fler asylsökande i Simrishamn väljer att bo kvar i kommunen när de fått uppehållstillstånd:

- För vi vet ju, inom en snar framtid står vi inför arbetskraftsbrist, och vi är en av de första kommunerna i Sverige som hamnar i den bristen eftersom vi har den åldersstrukturen vi har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".