Integrationsprojekt i Helsingborg. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Tanken är att man ska träffas och till exempel fika då och då. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
nordväst

Låna en svensk i nytt integrationsprojekt

Rikard Thulin från Helsingborg om projektet Låna en svensk
1:17 min

Det behövs fler mötesplatser mellan infödda svenskar och personer som nyligen flyttat till Sverige. Det tycker helsingborgaren Rikard Thulin som startat projektet "Låna en Svensk" genom ett initiativ på Facebook.

När Rikard Thulin flyttade tillbaka till Helsingborg efter att ha bott många år på annat håll såg han att något behövde göras.

- Jag är född och uppvuxen i Helsingborg och flyttade tillbaka för ett par år sen och jag ser hur staden har segregerats, säger han. Man kan nästan se när man går på stan när man byter sida. Det leder inte till något gott utan vi måste på något sätt lära känna varandra bättre.

Rikard Thulin säger att integration ofta betraktas som något svårt och komplicerat. Men det han vill göra är helt enkelt att sammanföra folk så att de kan fika tillsammans en gång i månaden eller mer och på så sätt lära känna varandra.

Han har hämtat inspiration från andra håll i Sverige. Bland annat från Hultsfred där man genomfört ett liknande projekt, och han vill gärna ha ett samarbete med Helsingborgs stad på sikt. Men han är otålig och vill inte vänta på att de byråkratiska kvarnarna ska mala.

Nu hoppas han att många privatpersoner ska anmäla sig på Facebook. För han är övertygad om att alla kommer att tjäna på den här sortens möten.

- Man kommer att få vänner för livet. Man kommer att få resa runt i världen utan att behöva lämna Helsingborg och man kommer nog att få uppleva saker som man inte visste att man hade saknat, säger Rikard Thulin. Det är också en möjlighet för nyanlända att få sin första  svenska vän och en bra introduktion in i samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".