nordväst

Nils Forsbergarkiv tar form i Klippan

Klippan på gång med ett Nils Forsbergarkiv
1:18 min

Efter succéutställningen på Klippans Konsthall för några år sedan väcktes intresset för Risebergakonstnären och nu finns många planer.

Utställningen 2011 blev en sådan succé att man fick förlänga öppethållandet och i samband med utställningen väcktes idén om att starta ett Nils Forsbergsällskap.

Något sällskap har det inte blivit utan istället blev det en arbetsgrupp som samlar information om konstnären.

- Vi samlar brev och information om konstverken och var de finns , säger Åsa Fridén i arbetsgruppen. Vi hoppas att vi ska kunna skapa ett arkiv med all information för dem som vill forska om Nils Forsberg.

Konstnären Nils Forsberg föddes i en fattig torparfamilj i Risberga i mitten av artonhundratalet. Som sjuåring utackorderades han som vallpojke, men lyckades via lärlingsjobb komma in på konstskola i Göteborg. Han fick stipendium till Paris där han stannade i 35 år och där han fick stora framgångar på stora konstsalongen. Nils Forsberg återvände så småningom till Sverige och var verksam ända upp i 90-årsåldern.

Mest känd är han för tavlorna En hjältes död och Stenbocks kurir, men han hade en omfattande produktion och arbetsgruppen har stora planer.

- Vi hoppas kunna skapa ett museum i kommunen så småningom, säger Åsa Fridén. Det finns konst av Nils Forsberg på många ställen och jag tror att många museer hellre skulle låna ut verken än låta dem vara arkiverade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".