Ordförande för brottsofferjourernas riksförbund.
Sven-Erik Alhem är ordförande för brottsofferjourernas riksförbund. Foto: OSKAR KULLANDER / SVD / TT
nordväst

Internationella brottsofferdagen uppmärksammas runtom i Skåne

Sven-Erik Alhem om internationella brottsofferdagen
1:16 min

I dag arrangeras internationella brottsofferdagen, vilket uppmärksammas av brottsofferjourerna runtom i Skåne. Att de får visa upp sin verksamhet är viktigt menar ordförande för Brottsofferjourernas riksförbund.

Sven-Erik Alhem från Malmö är ordförande i Brottoffersjourernas riksförbund och även före detta chefsåklagare.

- Det är viktigt att folk vet om att det går att få ett medmänskligt stöd ute på de lokala föreningarna, säger Sven-Erik Alhem. Det är också viktigt att de som inte varit utsatta för brott inser att det finns de som är väldigt, väldigt hårt drabbade och som får lida under ett helt liv.

I Skåne uppmärksammar brottsofferjourerna i Helsingborg, Hässleholm, Kristianstad, Kävlinge och Ängelholm internationella brottsofferdagen på olika sätt. Med allt från öppet hus till teaterföreställningar.

Syftet är alltså både att sprida information om brottsofferjourernas verksamhet och att öka förståelsen för brottsoffers situation. Sven-Erik Alhem tycker att jourerna utgör ett viktitgt komplement till  det proffessionella stöd som brottsoffer kan få.

- Man får inte bortse att många också har behov av proffessionellt stöd som terapi och psykologhjälp, säger han. Men många behöver också prata med en medmänniska som under någon form av tystnadsplikt kan bena ut de problem som finns och som är på ett mer medmänskligt plan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".