Nytt system testas- slumpar vem som får direktbostad

1:15 min

Över 30 000 personer står i intressekö att hyra bostad hos kommunala bostadsbolaget ABK i Kristianstad. Ett tiotal lägenheter som de hyr ut varje månad är så kallade bodirekt-lägenheter. Nu testas ett nytt system där slumpen ska avgöra vem som får flytta in i dessa.   

– Vi såg att det var lite problem med dessa bodirekt-bostäderna. Vi kände att vi behövde ett mer rättvist system och därför stängde vi ner dessa innan jul, säger Helena Lundahl som är kommunikatör på ABK.

Efter att bodirekt-lägenheterna legat nere ett tag testar man nu ett nytt system där det slumpas vem av dem som anmält sitt intresse för lägenheten, som kan flytta in. Och om allt går som det ska kommer nya uthyrningen dra igång inom kort. Bodirekt är som namnet avslöjar, en mer direkt tillgång till hyreslägenheten. Runt tio av de lägenheterna som ABK hyr ut varje månad är av den typen och det är runt 50 anmälda personer på varje lägenhet.

– Tidigare var det först till kvarn. Då fick man sitta vid sin dator hela tiden och uppdatera för att man skulle vara först på bostaden, säger Helena Lundahl.

Det finns över 30 000 personer i intressekö hos ABK, men hur många som söker aktivt efter bostad är svårt att säga. Daniel Månsson är en av dem som på jakt efter en lägenhet att hyra i Kristianstad.

– Min status är att jag har mer än 300 poäng, men det är ganska svårt att få lägenhet idag. Man har sökt, letat och letat, men det nappar aldrig. Man hamnar ändå på 20-30 plats.