Ystad

Psykiatripatienter får egen konferens

0:54 min

I dag samlas ett femtiotal personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa för en inflytandedag i Ystad. Syftet med konferensen är att diskutera vad inflytande för brukare och patienter egentligen är.

– Det kan vara så att professionen, kommuner och landsting, tycker att man låter patienter och brukare ha inflytande, men man som patient kanske inte alls känner att man har haft inflytande på sin behandling eller vilken vård man ska få, säger Maria Samuelsson, brukarinflytandesamordnare i de sydöstskånska kommunerna.

Bakom inflytandedagen står ett samarbete mellan åtta kommuner, Ystad, Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Tomelilla, Trelleborg, Vellinge och Svedala samt Region Skånes psykiatri i Trelleborg som ville ge brukarna en konferens.

– Vi som är anställda går ju på konferenser, men patienterna och brukarna, alltså gemene man, kanske inte alltid kommer iväg på en konferens och då tänkte jag att de, eller vi, för jag är också brukare, ska få en heldag, säger Maria Samuelsson.

– Just det här att samla personer med psykisk ohälsa bara för syftet att man ska ta reda på vad de tycker, det är nog ganska nytt, fortsätter hon.