Eftermiddag med Malin och Conny

"De som drabbas värst är deltagarna"

7:08 min

Etableringslotsarna på Österlen har hjälpt många nyanlända att hitta både jobb och bostad. Men nu vet ingen vad som ska hända när verksamheten dras in i maj.

– När beskedet kom på mejl så lade vi allt åt sidan och sa att nu måste vi göra en emergency plan. Vi visste att man skulle göra förändringar men vi trodde kanske inte att det skulle bli så dramatiskt. Vad som händer den 21 maj, det vet jag inte, säger Gunnel Ottersten, en av etableringslotsarna på Österlen.

Så lång tid har de sex lotsarna och tolkarna på Österlen på sig att hjälpa så många av de över 80 deltagarna som möjligt, med allt ifrån jobbsökande till att hitta bostad och fylla i blanketter från myndigheter.

Tagreed Eid är en av alla dem som använt etableringslotsarnas hjälp.

– Jag känner mig mycket ledsen för att nu när vi vet alla regler så slutar etableringslotsarna. Vi har mycket papper här i Sverige så vi måste ha personer som hjälper oss. Vi kommer från krigets Syrien, från en svår situation. Vi har fått hjälp till ett bättre liv. Hon (Gunnel) var inte bara en lots för oss, hon var en vän och familj.

Ziad Sader är an annan deltagare. På måndag ska han börja sitt nya jobb som bagare i Kivik, ett jobb han fått med lotsarnas hjälp. Han hoppas att de som kommer som nyanlända nu till våren också ska få hjälp men undrar vem som ska ta hand om dem nu.

Katarina Bruning är en av de nyare lotsarna på Österlen.

– Man vet inte vem som kommer att ta över för det har inte Arbetsförmedlingen svarat på. Det är inte på något sätt så att vi är oersättliga, men i dagsläget är det klart att det blir många frågor.

Känner ni er oroliga över att de här människorna ska hamna mellan stolarna nu?

– Det är klart, eftersom vi har jobbat med dem och känner dem, att vi bryr oss om och vill att de ska ha det bra och även andra som kommer till Sverige. Så visst finns det en oro. Vi har samlat på oss mycket kunskap och vi vet hur behoven ser ut så vi säger bara: Arbetsförmedlingen, här är vi, ring oss så hjälper vi till.