Eftermiddag med Malin och Conny

Utbildning och fokus minskar förlossningsskador

6:39 min

Under 2014 hade förlossningen på Centralsjukhuset i Kristianstad extra fokus på att minska antalet allvarliga bristningar hos födande kvinnor. Det gav resultat och antalet minskade från 3 % till 2,4%.

- Och nu fortsätter arbetet med att ytterligare minska antalet allvarliga bristningar hos födande kvinnor, säger Susanne Österberg som är enhetschef på förlossningen på Centralsjukhuset i Kristianstad.

Genom att sätta fokus på frågan om förlossningsskador och att i team träna på att förhindra dem har antalet skador minskat.

- Vi jobbar med perinealskydd alltså att hålla emot i mellangården samt att använda finska greppet, säger Susanne Österberg.

Hon menar också att kommunikationen mellan barnmorskan och den födande kvinnan är väldigt viktigt.

- Det är viktigt att den fungerar för att inte kvinnan ska krysta vid fel tillfälle och på så sätt få allvarliga skador, säger hon.

I nyheterna har vi tidigare rapporterat om en uppfinning som används i Helsingborg för att minska antalet allvarliga bristningar men den använder man inte på Centralsjukhuset i Kristianstad.

- Vi fick ett par stycken att prova för några år sedan och kan väl inte säga om vi tycker att de är bra eller dåliga, säger Susanne Österberg.

Det finns dock inga planer på att prova uppfinningen, som är en plastskena, igen utan i Kristianstad fortsätter man med finska greppet, perinealskydd och att träna personalen i dessa metoder.

I Helsingborg hoppas man att dock att plastskenan ska minska antalet allvarliga bristningar i Skåne från dagens 6,2% till cirka 1 %. I Kristianstad har man under 2014 minskat antalet bristningar från 3 % till 2,4 %.