Håkan Leksell, läkare på medicinkliniken vid Centralsjukhuset i Kristianstad. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio
Håkan Leksell, läkare på medicinkliniken vid Centralsjukhuset i Kristianstad. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio

Pollenallergi allt vanligare

1:24 min

Det blir allt vanligare med pollenallergi. Men antalet personer med riktigt svår allergi har varit ungefär detsamma genom åren. Och för dessa personer öppnar sig allt fler möjligheter för att bli av med besvären.

– Det är ju en folkåkomma. Om det nu är 15-20 % av alla som har nån typ av pollenallergi, så det är ju nästan en normalvariant idag. Varför det är såhär, det är ju allergins gåta. Varför allergi är så vanligt och på många sätt ökar, det vet vi inte. Det säger Håkan Leksell, läkare på medicinkliniken vid Centralsjukhuset i Kristianstad.

Alltså ungefär var femte person lider av någon form av pollenallergi. Det är också därför det finns så stort utbud av receptfria läkemedel. Och det är dom man ska prova i första hand, säger Håkan Leksell. Om du inte blir hjälpt av det ska du vända dig till din vårdcentral där du kan få till exempel kortisontabletter. Upplever du fortfarande att besvären är alltför stora kan det blir aktuellt med vaccination.

Men det är en krävande behandling där du under tre års tid ska infinna dig regelbundet på sjukhus för att få sprutor. Ungefär 75% brukar tycka att det var värt besväret med att ta ledigt från jobb och skola, komma till sjukhuset och genomgå behandling under så lång tid, säger Håkan Leksell. Men för den som är enbart gräspollenallergiker finns samma behandling i tablettform, vilket är enklare då du kan medicinera själv hemma. Då ska du ta en tablett dagligen i tre år.

Håkan Leksell säger att det bara är en tidsfråga innan det finns tabletter att tillgå även för andra allergier.

– Det är ju så att man håller på att ta fram tabletter även för andra allergier. Det som kommer näst på tur är kvalsterallergi. Men sen håller man på även för lövträd, men när det kommer vet vi inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista