Gunvor Maazon och Sara Eriksson
Gunvor Maazon och Sara Eriksson på Åstorps bibliotek. Foto:Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

Föräldrar möts genom ramsor och babyjoller

"Man har alltid något gemensamt att prata om"
4:38 min

Genom projektet "Svenska med baby" ska föräldrar med olika bakgrund få möjlighet att prata svenska och få nya kontakter, samtidigt som de leker, fikar och sjunger med sina bebisar.

Projektet finns sedan tidigare i Gävle och Stockholm, nu har det kommit till Åstorps kommun. Sara Eriksson från ABF i Nordväst är en av arrangörerna.

– Föräldrarna ska vara här och lära sig svenska. Man måste inte ha utländsk bakgrund utan det går ju även att komma hit som svensk.

Biblioteket i Åstorp är också med och arrangerar träffarna och det är där gruppen kommer att samlas. Gunvor Maazon som är bibliotekarie har följt projektet när det tidigare testats i två andra kommuner. Det hela startade i Stockholm med två föräldralediga mammors idé och initiativ.

– Jag tror de små barnen är en brygga mellan föräldrar. Man har alltid något gemensamt att prata om. Sånger, rim, ramsor och sånt man kommer syssla med på de här babyträffarna, är saker som finns i alla språk.

Men när första infomötet ägde rum onsdagen den 25 mars dök inga föräldrar upp. Arrangörerna hoppas på bättre tur nästa gång, den 22 april.

– Småbarnsföräldrar har en ganska stressig tillvaro ibland och vi har skickat ut inbjudningarna förutsättningslöst, man har inte behövt anmäla sig för att komma. Men vi kommer marknadsföra det här en gång till, säger Gunvor Maazon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".