Malena Östergren Arvidsson
1 av 2
Malena Östergren Arvidsson. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Spröd ramslök. Foto Ola Torkelsson/TT
2 av 2
Spröd ramslök. Foto Ola Torkelsson/TT
Förmiddag med Helene

Allt du kan göra med ramslök

3:34 min

Malena Östergren Arvidsson från Norra Åsum i Kristianstad mötte ramslöken på Bornholm våren 2011. Hon blev blixtförälskad och inventerade genast hemtraktens marker.

Malena gästar Förmiddag idag och berättar hur hon hittade ramslöken i sin hemtrakt och till och med huset hon och hennes man köpte har ramslök på ägorna.

Däremot tyckte hon att det kunde vara svårt att hitta bra och varierande recept. Hennes blogg "Ramslöksfrossa" och hennes företag "Prästgårdens Primörer" har skapats. Människor som vill veta mer, testa nya recept och till och med få möjligheten att odla sina egna lökar kan kolla in hennes blogg.

Men vilket är ditt bästa recept med ramslök?
Dela med dig till formiddag.kristianstad@sverigesradio.se

Fakta om ramslök

Ramslök är en lökväxt, släkt med gräslök och vitlök vilket tydligt känns på smaken som är en blandning av båda dessa. Till skillnad från vitlöken är det dock inte själva löken som främst används, utan de späda gröna bladen som påminner om liljekonvalj till utseendet. Om du plockar själv, var noga med att inte förväxla med den sistnämnda som är giftig.

Vild ramslök växer vilt på många platser i landet, främst i södra Sverige, på Öland, Gotland och på vissa platser ända upp mot Uppland. Ramslöken trivs i fuktig lövskog där det är skuggigt-halvskuggigt, och där den trivs breder den ut sig som ogräs i rejäla mattor. Plocka helst de späda bladen innan löken gått i blom. Innan du ger dig ut på ramslöksjakt, kontrollera att den inte är fridlyst där du bor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista