Hannes Wiege och Karna Mårtensson ställde svåra frågor till Simrishamns barnombudsman Marie Lundin. Foto: Sveriges Radio
Barnreportrarna Hannes Wiege och Karna Mårtensson ställde svåra frågor till Simrishamns barnombudsman Marie Lundin. Foto: Sveriges Radio

Barnens svar om integration

Barnombudsman: De är ju experter på sin situation
1:26 min

När Simrishamns kommun ville få svar kring hur integrationen av flyktingbarn fungerar i kommunen, så frågade de barnen själva.

– Resultatet heter barnkonsekvensanalys, men är inte detsamma som att barnen nu tagit över makten,

Simrishamn har en handlingsplan som säger att en barnkonsekvensanalys ska göras vid viktiga beslut.

Integrationen av flyktingbarn ansågs vara en sådan fråga och därför intervjuades 16 flyktingbarn och ett 70-tal svenska barn.

Att läsa utdrag ur intervjuerna är slående, flyktingbarnen ger genomgående höga betyg kring hur de trivs men konstaterar lika ofta att de inte har svenska barn som vänner. Varken på raster eller fritiden, fast att de vill.

Som en asylsökande flicka på mellanstadiet sa:

 – De arabiska barnen leker för sig själva förutom när fritidslärarna styr upp gemensamma lekar.

Svenska barn ber lika tydligt om hjälp att umgås med flyktingbarnen och vill lära sig mer om deras bakgrund och flykt.

Barnkonsekvensanalysen ska leda till en handlingsplan i höst. Men redan nu är initiativ igång utifrån barnens önskemål, t.ex sommaraktiviteter som syftar till att få nyanlända och svenska barn att umgås.

Simrishamn sticker ut bara genom att ha en lokal barnombudsman anställd och det är så klart bakgrunden till att de är föregångare på det här området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".