Björn Larsson Rosvall/TT
1 av 2
Björn Larsson Rosvall/TT
Tomelilla kommunhus. Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Tomelilla kommunhus. Foto: Sveriges Radio

Två utestängda ur Sverigedemokraterna

Utestängd: "Det är skitsnack"
1:26 min

Efter att ha blivit näst största parti i Tomelilla kommun vid valet 2014 har Sverigedemokraterna mer än halverats. För ytterligare två Sverigedemokrater lämnar nu partiet i Tomelillas kommunfullmäktige.

Kommunfullmäktigeledamöterna Linus Mattisson och Jonny Wollin är utestängda och blir politiska vildar. Därmed har nio SD-platser i Tomelilla nu blivit fyra, medan fem personer agerar som politiska vildar.

Det är forna partikollegor i Tomelilla som anmält ett uteslutningsärende kring Linus Mattisson och Johnny Wollin hos Sverigedemokraternas Medlemsutskott eftersom att de, enligt partiets pressassistent "agerat illojalt mot kommunföreningsledningen i Tomellila."

Linus Mattisson och Jonny Wollin har vid åtminstone ett par tillfällen röstat emot den egna partigruppen i kommunfullmäktige och i stället för majoritetens linje, och de har anklagats för att aktivt samarbeta med kommunalrådet Leif Sandberg (C). Något Linus Mattisson avvisar.

- Det är skitsnack. Vi har haft en dialog med honom, men det har varit ren information om vi inte varit tillräckligt insatta i vissa frågor. Något samarbete har inte funnits, säger Linus Mattisson.

Eftersom det under utredningen visade sig att varken Linus eller Jonny betalat in medlemsavgiften så kan de inte uteslutas som medlemmar, utan blir i stället utestängda ur partiet. Enligt pressassistenten kan de inte ansöka om medlemskap på nytt.

Linus Mattisson säger sig inte vara så sugen på det i alla fall, men poängterar att det är SD lokalt som han tröttnat på snarare än partiet. Han kommer som vilde att fortsätta samma politiska linje.

- Jag är ju fortfarande Sverigedemokrat och det blir ju den politik vi får gå efter. Det blir ju jag och Johnny som driver den i Tomelilla. De andra gör ju inte det, säger han och syftar på de fyra som nu sitter kvar på SD-stolarna i kommunfullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".