Fartsyndare gör vägarbetare oroliga för sina liv

1:24 min

6 av 10 trafikanter struntar i hastighetsbegränsningarna vid vägarbeten, det framkommer i en undersökning som Sveriges Radio gjort tillsammans med NTF vid vägbyggen i landet. Och Skåne är inget undantag.

Vi har besökt fyra vägarbeten i Skåne där vägarbetare berättar om stress och oro på grund av att trafikanter kör för fort och inte tar hänsyn.

En av dem som upplever den här stressen dagligen är Christer Thorné, vägarbetare för Skanska som vi träffade vid ett vägarbete på E22:an utanför Kristianstad.

– Alla som kör här ute jämte oss, det känns som att de är födda en kvart försent. De har alltid bråttom där ut, säger han.

Vägarbetarna anser att de jobbar på en farlig arbetsplats, och den främsta anledningen till det är att Sveriges trafikanter struntar i hastighetsbegränsningarna vid vägarbeten.

Det här gör att vägarbetarna oroar sig i allt högre utsträckning för säkerheten. En rapport från SEKO visar att nio av tio, alltså 88 procent, tycker att trafikanterna tar lite eller ingen hänsyn till dem som arbetar på vägen. Och just det här upplever även Simon Stjärneblad, vägarbetare på Peab som vi träffade vid ett vägarbete på en landsväg utanför Munka-Ljungby.

– De kör ju lika fort fast vi sätter upp skyltar och blinkar. Man tänker på vad som kan hända... Att man kan bli påkörd, och i värsta fall går bort, säger han.

Varje år inträffar minst 300 trafikolyckor med personskador vid vägarbeten. Förra året omkom 9 personer vid just vägarbeten. Christer Thorné har upplevt det fasansfulla mitt framför ögonen på honom.

– Jag var med om en väldigt otäck sak 2002, då körde de ihjäl en arbetskollega mitt framför ögonen på oss. Det sitter i även om det är längesedan, säger han.

De vägarbeten vi mätte på i Skåne visar att de största fartsyndarna finns vid vägarbeten på de stora vägarna som vid E22:an utanför Malmö och Kristianstad. Det var betydligt fler som höll hanstigheten på landsvägarna.

Björn Inge Björkberg, ombudsman för fackförbundet Seko menar att trafikanter idag inte har någon respekt för hastighetsbegränsningar.

– Respekten för hanstighetsbegränsningar har försvunnit genom att våra poliser inte är där särskilt ofta och kollar, säger han.

Han har fler förslag på åtgärder som skulle kunna påverka hastigheten hos trafikanterna. Bland annat anser han att fler fartkameror borde användas i samband med vägarbeten och att trafiken borde omledas i större utsträckning.

Sveriges Radio har gjort mätningar vid 26 olika vägarbeten i landet som visar att hela 58 procent kör över hastighetsbegränsningen. I Skåne var alltså fortkörarna värst vid de mest trafikerade vägarna som E22:an. Vid tillexempel vägarbetet utanför Kristianstad var det endast 3 av 52 fordon som höll hastighetsbegränsningen.

– Ibland kan det komma en som kör i 80,90, 100 här. då försöker man hejda den och ta ett snack med vederbörande, och det är ju ytterst få som vet vilken hastighet de ska hålla, säger Christer Thorné.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista