Fiskaren Roland Svensson säljer fisk i Simrishamns hamn. Foto: Sveriges Radio/Malin Rimfors
Fiskaren Roland Svensson säljer fisk i Simrishamns hamn. Foto: Sveriges Radio/Malin Rimfors

Färsk fisk från fiskare populärt

Kunden: "Kanonbra. Färsk fisk till bra pris"
1:21 min

Nu finns det för andra året möjligheten att handla fisk direkt av fiskaren i hamnen i Simrishamn. Satsningen av Simrishamns kommun kallas Hemmahamnen och kön ringlade sig lång redan innan fiskaren Roland Svensson lade an båten Atlas. Det var piggvar som stod högt i kurs.

Hemmahamnen ska dels visa upp det lokala fisket men också lära konsumenterna värdet av färsk fisk och fiskaren möjlighet att sälja till bättre pris än till grossist.

Nu är det andra sommaren som det erbjuds, från och med måndag är det varje dag i veckan utom söndagar, eller när vädret ställer till det.

Piggvaren säljer snabbt slut och spättan och torsken packas i påsar. Under tiden kommer det fram att Roland Svensson egentligen säljer fisk direkt till kunde hela året runt, bara några hundra meter bort - längre ifrån turiststråken.

- Ja, det har vi alltid gjort. Men det är inte några som kommer längre, säger Roland Svensson.

Ann-Marie Camper, projektledare vid Marint Centrum, förklarar varför behovet av den här satsningen ändå finns.

- Då måste man ringa fiskaren för att höra om och när han kommer och vilken fisk han har. Nu erbjuder vi en tid och en plats som gör det enklare för både kunderna och fiskarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".