Bitillsyn
1 av 4
Bina inspekteras noga. Foto: Moa Lundgren/Sveriges Radio
Bin
2 av 4
Foto: Moa Lundgren/Sveriges Radio
Bitillsyn
3 av 4
Inga sjukdomar hittades. Foto: Moa Lundgren/Sveriges Radio
Bitillsynsman
4 av 4
Biodlare Nils Reppen och tillsynsman Stig Hansson . Foto: Moa Lundgren/Sveriges Radio

Halverat antal av fruktad bisjukdom

1:32 min

Den fruktade sjukdomen amerikansk yngelröta som utplånar hela bisamhällen exploderade i Skåne förra året. Flera biodlare fick bränna upp både bin och tillbehör, men i år ser det bättre ut.

Hittills i år har endast hälften så många fall rapporterats in till Länsstyrelsen i Skåne.

- Problemet med en bitillsynsman är att han är ute och letar efter det han inte vill hitta. Särskilt för en biodlare som ska sälja eller flytta så är det finito på två månader, säger tillsynsmannen Stig Hansson.

Sjukdomen amerikansk yngelröta är många biodlares mardröm. I en smittad larv förökar sig bakterier som omvandlar larven till en seg massa. En enda rutten larv räcker för att hela samhället måste utplånas. Men hitills i år har det sett bra ut i Skåne. Förra året hade 49 smittade samhällen anmälts i början av juli, i år bara hälften så många. Nils Reppen blev drabbad för några år sedan och fick utplåna ett samhälle.

- Jag hällde bensin över dem och så dog dom rätt snabbt. Det är som en annan typ av husdjur, nästan som att avliva hunden, nästan.

Hur kom det sig att du inte gav upp?

- Så länge det bara var en av kuporna så tyckte jag det gick bra, men har alla det så kanske man får tänka om.

Varför den amerikanska yngelrötan varierar så kraftigt mellan olika år har forskarna inte kunnat enas om. För Stig Hansson är det viktigaste att samhällena håller sig friska.

- 70 procent av det du äter har ju med bina att göra, det är inte så många som tänker på det, säger han.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista