En hemvändare dragplåster på SM

1:27 min

SM-veckan i motocross på i Tomelilla är ett tillfälle för publiken att se den numera utflyttade motocrosstjärnan Filip Bengtsson på hemmaplan. Han har visserligen inte chans på SM-segern men lär bjuda på show ändå.

Det har bara blivit ett par veckor på hemmaplan för Filip Bengtsson sedan november. För även om Tomelilla kan hävda att det ligger centralt på Österlen, så är Filips nya hemland Holland betydligt mer centralt ur motocrossynpunkt. Han har nära till sitt belgiska team som han tävlar för i VM och till tävlingar runtom i Europa.

- Det är lite smidigare och eftersom jag inte är hemma så ofta längre så känns det extra speciellt att tävla på hemmaplan.

Tre seniorguld kommer antagligen inte bli ett fjärde i år oavsett hur bra han kör i helgen. En hjärnskakning i april gjorde att han missade en SM-tävling.

- Sen kommer jag missa en SM-tävling till som krockar med VM, men jag får köra för att vinna på hemmaplan ändå.

På lördag drar seniorerna i gång med kval följt av finaler på söndag. Ungdomarna tävlar tisdag och onsdag. Att Tomelilla Motorklubb för första gången både arrangerar Senior-SM, med förare som Filip Bengtsson, och direkt efteråt Ungdoms-SM ser tävlingsledare Leif Holmqvist som en vinst särskilt för ungdomarna.

- Fördelen för ungdomarna är ju att få se de stora förarna kriga under helgen och sen få tävla själva på samma bana.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista