Många slåss om få platser

1:27 min

I eftermiddag får landets studenter veta om de kommit in på högskolan i höst. Ansökningarna till Kristianstad högskola fortsätter att öka, samtidigt som konkurrensen om platserna hårdnar. Antalet reserver är nu fler än någonsin.

- Det är väl arbetsläget för ungdomar i hög grad, vi erbjuder utbildningar inom många områden där folk vet att de får jobb, vi har en stor arbetslöshet bland ungdomar, säger skolans prorektor Ann-Sofi Rehnstam-Holm.

Efter första urvalet står det klart att 60000 studenter valt Kristianstad högskola som ett alternativ i sin ansökan. 4000 fler ansökningar kom in till skolan i år i jämförelse med förra året, men nära 38000 behöriga som har sökt skolan som ett alternativ har fått nej. Det är fler än någonsin tidigare. Tusen fler studenter är antagna tillskolan i höst jämfört med i fjol, men om Ann-Sofi Rehnstam Holm fick välja skulle det vara betydligt fler, men ekonomin sätter käppar i hjulet.

- Vi har inte råd överhuvudtaget att växa, vi måste lägga ner, vi får ännu mindre pengar 2016 och det innebär att vi måste dra ner på antalet platser.

Vilka platser ryker då?

- Det vet vi inte, det är sådant vi tittar på, men sannolikheten att det är lärarplatser eller sjuksköterskor är väldigt liten.

Varför utbildar inte högskolan fler?  

- Vi har inte fått pengar från statsmakten. Tusen personer fler är inget problem för oss, bostadssituationen till exempel är inget problem i Kristianstad. Det som vi ser som problem är att det är så många som vill studera av ungdomarna som inte har möjlighet att få en plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista