Tomma platser på Brobysjukhuset trots fler flyktingar

1:25 min

Det gamla sjukhuset i Broby i Östra Göinge kommun fungerade tidigare som transitboende för människor som precis kommit till Sverige. Men nu står 245 av platserna tomma. Att de gör det beror på Migrationsverkets upphandlingsprocess.

– Anmälde till Migrationsverket redan för tre veckor sedan att jag har 300 lediga platser, säger Jehanghi Hejazi som driver boendet i Broby. 

Fram till i mars fungerade det gamla sjukhuset i Broby, som nu är asylboende med 200 platser, delvis som transitboende eller fördelningsboende - en plats man kom till mycket tillfälligt några dagar. Förutom de 200 asylboendeplatserna fanns 245 sådana tillfälliga platser som nu alltså står tomma. 

Migrationsverket säger att man helst inte vill ha transitplatser utanför ankomstkommunerna utan söker mer långsiktiga lösningar. Om platserna i Broby kommer att tas i bruk igen beror på hur den upphandling som just nu görs går. 

– Vi måste upphandla de platser som vi använder. Vi måste hålla oss till de lagar som är stiftade, säger Tolle Furegård som är beredskapsansvarig på Migrationsverket. 

Dock utesluter han inte att platserna kan komma att användas i framtiden. Läget och prognoserna kring flyktingar är så osäkra i nuläget.