Teckenspråk ska bli scenkonst

0:59 min

Teckenspråk har varit ett erkänt minoritetsspråk i snart 35 år i Sverige, men sällan är det en del av vårt kulturliv. Det ska scenkonstgruppen Kollaborativet ändra på.

Tack vare ett samarbete mellan konstnärer och teckenspråkiga barn och projektpengar från Allmänna Arvsfonden ska teckenspråket nu få ett lyft.

- Syftet är inte att lära ut teckenspråk, det är inget pedagogiskt projekt. Det handlar med om att lyfta det och skapa en plattform för teckenspråket.

De har redan börjat arbetet genom att två dagar i veckan besöka förskolan Motetten i Lindängen där teckenspråkiga barn går. Mötena ska resultera i scenkonst. Charlotte Elm Ravn från Simrishamn är producent för projektet som heter "När vi lyser för varandra" och hoppas att den turnerande föreställningen kommer "hem".

- Först ska vi turnera i Malmö och Lund som köpt föreställningar, men sedan kommer vi att åka runt i Skåne.

Scenkonstprojektet ska pågå i tre år och från Kollaborativet medverkar sju konstnärer med kompetens inom allt från ljud och ljus till dans. Många olika barn och skolor kommer att integreras i projektet efterhand och tillsammans med språkrådet kommer att man att bjuda in till ett seminarium om teckenspråk.

Projektet genomförs också med hjälp av projektmedel från Kultur Skåne, Malmö Kulturstöd, Lunds kommun, Längmanska kulturfonden och Crafoordska stiftelsen.