Tågen i Rödby tömdes

2:00 min

200 flyktingar satt hela dagen i två tåg i Rödby, som polisen hållit under bevakning. Under kvällen lämnade polisen området och tågen tömdes. Orsaken sägs vara att det är tekniskt fel på tågen. 

Sveriges Radios utsända rapporterar om kaos, att flyktingar som erbjudits att sova över i Rödby inte litar på myndigheterna. I stället lämnar de som kan Rödby i bil med frivilliga som kör dem.

Den danska polisen förbjöd i eftermiddag alla tåg att köra mellan Danmark och Tyskland. Samtidigt har den bitvis kaotiska situationen med flyktingar som kommer till Danmark, men som inte vill bli registrerade där, fortsatt i dag.

– Den danska polisen har precis berättat att vi inte får köra tåg mellan Danmark och Tyskland, säger Tony Bispeskov, informationschef för tågbolaget DSB.

Förbudet gällde då all tågtrafik, mellan Danmark och Tyskland, både vid landgränsen i södra Jylland och mellan färjelägena i Rödby och Puttgarden. Resenärerna kommer att kompenseras av DSB.

Tidigare har Scandlines färjor mellan Rödby och Puttgarden förbjudits av polisen att ta ombord gångpassagerare. Färjor försenades i Rödby eftersom polisen bedde rederiet vänta med att lägga till tills det finns tillräckligt med poliser på plats. Det enda sättet att ta sig in i Danmark från Tyskland är nu alltså med bil, antingen med färjorna, eller genom att köra över gränsen till Jylland. 

Den danska polisen fortsätter arbetet med att försöka registrera alla de flyktingar som kommer. Många vill dock inte det, eftersom de vill vidare till bland annat Sverige. Den som är registrerad i Danmark, kommer att skickas tillbaka av Sverige, enligt Dublinförordningen.  

I Rödby har folk suttit kvar ombord på tåg och vägrat att gå av. I Padborg i södra Jylland började omkring 300 personer att gå norrut på motorvägen E45 i förmiddags. Vägen är avspärrad i ungefär en mil norr om Padborg. Danska TV2 har under dagen visat dramatiska bilder på gråtande barn och förtvivlade vuxna som inte ville lämna perrongen på Padborgs station.

Men det finns flyktingar som ändå tar sig till Sverige. I morse kom Mustafa och Rania, bägge ingenjörer från Syrien till Malmö Central, med en tvåårig dotter.

– Bilen släppte av oss här, ungefär två-trehundra meter härifrån, berättar Mustafa. 

Familjen reste i bil i fem dagar från Grekland, tillsammans med en annan familj. Vilken väg föraren körde, säger Mustafa att han inte vet. De kommer från Deir ez-Zur i östra Syrien som de lämnade för två månader sedan. 

– Vi hade ett hus. Men det är förstört av kriget, berättar Mustafa. 

Sedan i måndags har Migrationsverket i Malmö tagit emot omkring 350 nyanlända. Polisen har gripit 16 personer misstänkta för människosmuggling, alla vid betalstationen på Lernacken vid Öresundsbron. 

Mustafa och Rania fick i morse hjälp av de frivilliga som de senaste dagarna upprättat ett informellt hjälpcentrum vid biljettautomaterna inne på Malmö Central. Dottern har somnat i en skänkt sittvagn. Föräldrarna är bägge ingenjörer och hoppas på en framtid med jobb i Sverige. 

– Jag vill att min dotter ska få leva i fred, i Sverige, säger Mustafa.