Läkare larmar om ohållbar pendling

1:36 min

Läkare och ST-läkare på ortopedin i Kristianstad och Hässleholm måste varje månad jobba i Ystad för att täcka upp för behoven där. 

Sorin Jumatate är överläkare på ortopedin. När han anställdes för några år sedan så visste han att det kunde innebära jobb i Hässleholm också, men att åka till Ystad var aldrig aktuellt då.

Nu är däremot de flesta av ortopedläkarna mer eller mindre tvungna att ta ett par pass i månaden där. Deras redan långa arbetsdagar förlängs med åtskilliga timmar i bil eller på buss för att ta sig till och från jobbet.

– Förra vintern var det nästan ett rent helvete. Vissa dagar var man helt spänd på vägen hem, det kändes som en evighet, berättar Sorin Jumatate.

Mer du bor här i Kristianstad?

Ja, jag bor fem minuter från sjukhuset så det känns lite trist på morgonen när man måste köra en timme och femton minuter för att komma till Ystad. Åtminstone två och en halv timme försvinner varje dag.

När det är som allra värst så handlar det om att behöva jobba på de tre olika sjukhusen - alltså i Kristianstad, Hässleholm och Ystad - under en och samma vecka.

– Man blir helt förvirrad och vet inte var man ska vara nästa dag. Man ska ta med sig arbetsskor och kläder och alla andra grejer, säger Sorin Jumatate.

Det hela grundar sig i att det länge varit svårt att rekrytera ortopedläkare till Ystad, alltså redan innan man bestämde sig för att samla östra Skånes sjukhus inom samma förvaltning, KRYH.

Bruno Malmlind, som är HR-chef inom KRYH, förstår läkarnas frustration. Samtidigt pågår arbetet för att hitta en långsiktig lösning på problemet.

– Nu jobbar vi för att rekrytera medarbetare som kan tänka sig att bosätta sig kring Ystad eller att pendla till Ystad. Vi har rekrytering som pågår och vi kommer med stor sannolikhet börja att anlita hyrläkare för att avlasta de pendlande läkarna från Hässleholm och Kristianstad, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista