Just nu

  • Den livstidsdömde Peter Madsen har försökt fly

"Spännande att få prata med polisen"

10 min

En realistisk diskoteksbrand och prat om brott - det är några av de saker som elever som går i sjuan i skolorna i Kristianstad fått möta när det har hållits säkerhetsmässa.

Under två dagar har Kristianstad kommuns 900 sjundeklassare fått lära mer om säkerhet. Det har handlat om hur svårt det kan vara att ta sig ut ur en rökfylld lokal, vad som händer om man stjäl och om kräkningar på nätet.

Att bete sig på nätet var något som Oliver, Amanda och Astrid från klass sju på Rönnowskolan i Åhus tycker är viktigt att prata mer om:

– Man måste prata om det.

– Man måste tänka på vad man skriver på nätet.

– Det handlar mycket om avundsjuka.

– Vi har hållit den här mässan i många år nu, säger Bengt-Arne Olsson, brandman. Vi var den första kommunen i Skåne, och många har följt efter, berättar han.

– Många blir förvånade när de hör om hur stora skadestånd det kan komma att handla om, säger Lavdim Rushiti från Fältgruppen i Kristianstad som pratar med eleverna om nätkränkningar.

– Vi pratar också om att det är viktigt att inte bara tänka på vad man skriver, utan på vad man delar och sprider vidare.

Två av de som var där var Elias och Ida som går sjuan i Degeberga som tyckte att det var intressant att få prata med poliserna om brott och konsekvenser:

– Det kan bli så mycket man får betala, säger Elias.

– Det blir olika konsekvenser, och det är intressant att höra även jag visste det mesta innan säger Ida.