Förmiddag med Johanna

Farmen-Amanda om allt från bikinifitness till näthat

1:42 min

I våras medverkade Amanda Bergqvist från Hillarp i teveprogrammet Farmen. Under fredagsförmiddagen gästade hon P4 Kristianstad och berättade hur det är att plötsligt bli en offentlig person.

För den som tittade på Farmen i våras så blev Amanda Bergqvist snabbt ett bekant ansikte. Hon slutade på en fjärdeplats i tävlingen och är minst sagt en person med många järn i elden. Bland annat är hon aktiv som personlig tränare, frisör, dansare och crossfit-tävlande.

I fredagens program berättade hon mer om vem hon är och om vad det har inneburit att bli en offentlig person - och hur hon själv bemött näthatet.

– Det är väldigt tuffa ord, väldigt råa. Det värsta är de som letar upp en på bloggen. Jag bloggade ett tag men slutade för att jag tyckte att det var för tufft. Det var bara skällsord och att man var äcklig och att man ser sur ut men också mycket värre grejer som jag inte vill nämna. Det var folk som letade reda på mitt telefonnummer, som har skickat brev hem till mig, säger Amanda Bergqvist.

– Men det värsta var inte de som skrev hemska grejer riktade mot mig. Det värsta var också att flickor i elvaårsåldern hörde av sig och berättade att de hade tänkt ta livet av sig och skickade bilder från BUP. Vissa gånger har jag hört av mig tillbaka, men det är väldigt svårt att veta hur man ska hantera sådana situationer.

Vilket är ditt tips för att inte ta åt sig av näthatet?

– Till en början tog jag åt mig när jag läste kommentarerna. Men så tänker jag på den sortens människor som skriver så och verkligen engagerar sig och gör så mot någon annan - och att jag själv aldrig skulle göra så. Jag går inte in på någon annans blogg och skriver hur hemsk den människan är. Mitt tips är att man ska behandla andra som du själv vill bli behandlad. Behandlar andra dig illa så är det inte den typen av människor du vill ha i ditt liv ändå. De är bara små myror i en stor stack.

Vill du höra hela intervjun med Amanda? Gå in på lyssningsarkivet för Förmiddag i P4 Kristianstad. Där kan du lyssna på programmet i sin helhet.