Tufft för gymnasieelever att ta sig till skolan

1:25 min

Gymnasielever i byarna utanför Perstorp är beroende av skjutsande föräldrar för att ta sig hem efter skolan. Detta trots att kommunfullmäktige har beslutat att skolskjuts ska anordnas för gymnasieelever med mer än sex kilometers resväg. Politikerna menar att ersättning för att ordna egen skjuts är tillräckligt.

Ida Lindahl går i gymnasiet i Klippan och får vänta i sin mormors butik i Perstorp i två timmar efter skolan, på att få skjuts hem.

– Jag kan ju inte göra läxorna när jag sitter i en blomsteraffär och väntar, så det blir sent med läxor och tidiga mornar, man är trött.

Enligt politikerna är det för få elever som berörs för att en extra buss skulle sättas in mellan Perstorp och byarna runtomkring. Bussen skulle i så fall behöva gå senare än grundskolebussen för att gymnasieeleverna skulle hinna med. Ida Lindahl tänker att politikerna inte prioriterar frågan.

– Att dem inte vill att vi ska gå i skolan, att vi inte ska få gå på gymnasiet var vi vill.

Ordförande i barn- och utbildningsnämnden, centerpartisten Marie Gärdby ser ingen möjlighet att ändra på situationen. Hon jobbar istället för att återinföra Skånetrafikens busslinje 529 på sträckan som lades ner i vintras, men det är en fråga på regionnivå. Kommunen har inte råd att ordna skolskjuts på sträckan, oavsett vad kommunfullmäktige beslutat, menar hon.

– Det är olyckligt, att vi inte kan hitta en fungerande lösning.

Men det är du som har makt att förändra det här?

– Makt ja, pengar nej. Jag har ju pengar jag kan välja att grundskolan ska få mindre pengar, men då gör jag det valet att grundskolan behöver de pengar som de har i dagsläget.

Ida Lindahl och hennes familj tycker inte att ersättningen som kommunen betalar för självskjuts är tillräcklig.

– Om mamma skulle skjutsa mig så hade de bara fått pengar för biten de kör ner, under den tiden som jag sitter i bilen, inte hem.

Eftersom föräldrarna är lantbrukare och jobbar på gården finns möjligheten att skjutsa, men det påverkar arbetet på gården.

– De ska ju också jobba så de får jobba mer när de kommer hem och senare på kvällen.

Om Ida Lindahl fick välja själv skulle hon inte bo kvar i byn.

– Jag vill inte bo på landet om jag hade fått barn, om inte mamma pch pappa hade jobbat med de de gör så hade vi nog inte bott kvar.