Sexklöver samverkar med SD-sympatisörer

1:33 min

Den styrande sexklövern i Tomelilla har bjudit in två förre detta SD-politiker till valsamverkan. På så sätt får sexklövern majoritet i kommunstyrelsen under hösten. Vänsterpartiets fullmäktigeledamot Figge Bergquist beskriver det som att en "brunton sänker sig över Tomelilla".

Linus Mattisson och Jonny Wohlin uteslöts ur Sverigedemokraterna i våras, efter att det under en längre tid funnits en spricka mellan dem och resterande delen av SD i Tomelilla. Trots att de blev vildar beskrev de sig själva som de "enda sanna SD-politikerna i Tomelilla". Något som fortfarande gäller.

- Efter att vi uteslöts har vi ju inte varit överdrivet aktiva i politiken. När vi fick det här erbjudandet blev det ju ett sätt att ta upp politiken igen, berättar Linus Mattisson nu.

Fråga: Och nu när ni tar upp politiken igen, då är det fortfarande SD-politik som ni för?

- Ja, i första hand.

Kommunalrådet Leif Sandberg motiverar tvärtom beslutet att samverka med dem båda med att de lämnat SD och den politik som SD står för.

- Jag gör aldrig en deal med SD. De har jag aldrig gjort och kommer aldrig att göra, för jag är liberal. Men jag ser inget bekymmer i detta eftersom upplägget är som det är.

Sedan valet 2014 har Tomelilla styrts av en sexklöver partier där Centerpartiet samarbetat med moderater, kristdemokrater, folkpartister, miljöpartister och politiker från SPI Välfärden.

Men de har styrt i minoritet och i såväl kommunstyrelse som fullmäktige har man varit beroende av att andra röstat med dem. I höst ska kommunstyrelsen väljas om på nytt i kommunen, eftersom den bara valdes på ett år i det röriga läget efter valet 2014.

Genom en teknisk valsamverkan med de förra SD-politikerna får sexklövern majoritet i kommunstyrelsen, men enligt Leif Sandberg blir det inget politiskt samarbete därutöver.

- Det är inte så att de har någon påverkan på politiken eller dess innehåll. Vi för en grön, liberal och öppen politik.

Miljöpartiet ville under måndagen inte kommentera läget mer än att de ser ett stort värde i att kunna formera stabila majoriteter och på så sätt ta ansvar.