Stark politisk reaktion på budgetuttalande

0:58 min

Nu kommer starka politiska reaktioner på regiondirektörens uttalande om att Region Skåne inte kommer att hålla årets budget. För mindre än två veckor sedan gjordes en politisk överrenskommelse om att regionen skulle klara av att ro årets budget i hamn.

Det var igår som regiondirektör Alf Jönsson i en intervju med P4 Kristianstad meddelade att Region Skåne inte kan spara de 750 miljoner kronor som behövs för att klara årets budget.

– Självklart inte, är det så att man skulle göra neddragningar på tre månader motsvarande 750 miljoner kronor så tror jag ingen skulle orka med det som kommer behöva genomföras för att detta skulle bli verklighet, säger Alf Jönsson.

Detta uttalande retar upp Carl Johan Sonesson, moderat opposition i regionfullmäktige. Uttalandet går emot den politiska överenskommelsen i regionstyrelsen den 3 september.

– Jag gillar det inte, tror man inte på budgeten så är det väldigt svårt att styra en verksamhet.

– Vi har precis uttalat gemensamt över blockgränserna att det är den här budgeten som gäller. Tror inte styret själv på den budgeten så är det  konstigt att de har beslutat om det, då måste dom gå upp till fullmäktige och fråga om det är en annan budget som ska antas för resten av året.

Hur tycker ni att man skulle kunna spara in såhär mycket pengar?

– Exempelvis på bemanningsföretagen, de har ju ökat kostnaderna med 70 procent varje år.