Opposition lyfte uttalande om budget

1:30 min

Regiondirektörens besked om att årets budget inte skulle hållas har väckt starka reaktioner. Idag lyfte moderaten Carl Johan Sonesson frågan i regionstyrelsens arbetsutskott.

Trots en politisk överenskommelse i början av månaden om att Region Skåne skulle hålla årets budget, meddelade regiondirektören Alf Jönsson i en intervju med P4 Kristianstad igår att detta inte är möjligt.

– Självklart inte, är det så att man skulle göra neddragningar på tre månader motsvarande 750 miljoner kronor så tror jag ingen skulle orka med det som kommer behöva genomföras för att detta skulle bli verklighet.

Idag diskuterades uttalandet i regionstyrelsens arbetsutskott på initiativ av Carl Johan Sonesson (M), andre vice ordförande i regionstyrelsen.

– Där framträder det ändå att han vill arbeta för att budgeten ska hållas, men då är det ju jätteviktigt att man också uttrycker det när man får den frågan.

– Tror man inte att den ska hållas är det hans uppgift att signalera det till oss så att vi kan gå fram till fullmäktige på en tilläggsbudget. Jag tolkar in det samtal som vi hade idag som att han slirade på hur han uttryckte sig och att budgeten fortfarande är viktigt för honom att förhålla sig till och att den ska hållas tills någon annan budget finns på plats.

Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S), håller kvar vid ambitionen att budgeten ska hållas.

– Vi gör mycket åtgärder hela tiden för att förbättra vår ekonomi och vi har redan nu kunnat se en liten vändning i att kostnadsutvecklingen är lite lägre nu än efter semestertiderna.